No Hate

Proiectul No hate – Redactarea incluzivă a articolelor despre romi în perioada pandemiei COVID-19 este derulat de Freedom House Romania, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună”, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România. Programul este finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a crește receptivitatea jurnaliștilor față de tema drepturilor omului și a minorităților, cu accent pe minoritatea romă.

Proiectul se desfășoară în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2020 și include două webinarii și un concurs. Webinariile vor aborda tematica istoriei comunității rome în România, caracteristicile socio-demografice ale romilor și practicile de redactare incluzivă privind comunitatea romă. Concursul se adresează jurnaliștilor din presa scrisă, radio și TV din România, și constă în redactarea de articole despre comunitatea romă. 

În urma concursului, au fost selectați 10 jurnaliști ale căror proiecte editoriale sunt remunerate cu câte 200 de euro:

  1. Flavia Drăgan  cum au fost afectați copiii romi de pandemia COVID-19; ce măsuri au luat autoritățile, ce promisiuni au făcut acestea și care ar fi posibile soluții?
  2. Alexandra Filip  Reportaj-portret Vasile Ionescu: Cum ieși din stigmatul identitar, ca intelectual rom?
  3. Sorin Simion  Copiii români şi romi de la o școală din Odorheiu Secuiesc ţin în viaţă singura şcoală cu predare în limba română de pe o rază de 50-60 km în jurul oraşului
  4. Nicolae Goje  Istoria trecerii de la ţigan la rom, în patru localităţi din Maramureş
  5. Raúl Sánchez Costa  Spania – model de incluziune a romilor?
  6. Adriana Mîț  Școala romilor din satul lăutarilor: comunitatea din Măguri, județul Timiș
  7. Maura Bărbulescu  Povestea lucrătorului de salubrizare rom, mort la datorie
  8. Carmen Dumitrescu  Suflete la container – Comunitatea de romi izolați la marginea orașului Alexandria
  9. Mădălina Olariu  Povestea învățătoarei din comunitatea de romi din Gârcini, județul Brașov
  10. Atena Jilavu  Succesul fondurilor europene în cătunul din Rudărie, județul Argeș

Reportajele vor apărea în publicațiile jurnaliștilor și pe PressHub.ro. Însumate, reportajele vor compune o campanie de sensibilizare a societății privind comunitatea romă.

De asemenea, va fi elaborat un studiu privind modul în care minoritatea romă a fost reflectată în mass media, în perioada pandemiei.

 

Comunicate

Demers de cercetare și raportare privind comunitatea romă în pandemie

Demers de cercetare și raportare privind comunitatea romă în pandemie

În cadrul proiectului „No Hate – Redactarea incluzivă a articolelor despre romi în perioada pandemiei COVID-19” va fi realizată o cercetare despre implicațiile pandemiei asupra incluziunii romilor, de către Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună” – partener de...

Rasişti prin ignoranţă vs toleranţi prin educaţie

Rasişti prin ignoranţă vs toleranţi prin educaţie

„Puteţi alege să fiţi toleranţi cu romii sau să fiţi ignoranţi, să îi discriminaţi, să le spuneţi ţigani, vorbă ce vine din perioada de robie şi înseamnă "de neatins". Societatea evoluează, deci noi alegem să fim rasişti prin ignoranţă sau toleranţi prin educaţie şi...

„Mulțumesc frumos, Gelu. A fost prezentarea anului până acum pentru mine: informativ, interesant și haios. Și am râs de gluma cu ungurii, doar că nu am reușit să-mi pun microfonul pe unmute.”

Testimonial, de la Zoltán SIPOS (HU), privind prezentarea lui Gelu Duminică „De ce rom, și nu țigan” de pe 21 Octombrie 2020

Raport: Reprezentarea romilor în mass-media în contextul
pandemiei de Coronavirus

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Promovare proiect-concurs No Hate

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.