Proiectul „Bursele Europene – Jurnaliști în Dialog” (BEJD) își are originile în anul 2007, în contextul aderării României la UE, și constă într-o serie de seminarii pe studii europene, dedicate tinerilor jurnaliști români, independenți.
Pe lângă seminarii și vizita de studiu la Bruxelles, cei mai buni jurnaliști sunt premiați și beneficiază de stagii/schimburi de experiență (de) la oficii editoriale din Bruxelles ca Euronews, Financial Times, The Economist, Euractiv, Radio France International.
Vizând, inițial, ancorarea jurnaliștilor români la spațiul mediatic UE și creșterea calității și cantității articolelor, analizelor și reportajelor pe tematica europeană, misiunea proiectului a evoluat calitativ și a reușit să dezvolte o rețea de specialiști pe teme de actualitate europeană.
BEJD îşi propune să sprijine tinerii jurnalişti în adaptarea la noile exigențe europene ale României, oferindu-le oportunitatea de a înţelege modul în care presa internaţională reflectă subiectele legate de UE şi mecanismul de funcţionare al instituţiilor europene.
Printre subiectele abordate în cadrul BEJD, până acum, se regăsesc: Mecanismul de Cooperare și Verificare, Cum tratăm subiecte locale pentru a avea valențe europene, Introducerea în sistemul instituţiilor europene şi procesul decizional, Fondurile europene alocate României în perioada 2014-2020, Fonduri alocate dezvoltării regionale în România și strategii de absorbție, Semestrul european și raportul de țară față în față cu datele din Eurobarometru, Instrumente online gratuite de ilustrare a investigațiilor jurnalistice, proiectul Euinmyregion, Brexit, Combaterea corupției, Schimbări climatice, energie regenerabilă, biodiversitate, Răspunsul Uniunii la Criza Ucraineană și Impactul asupra Regiunii, Aderarea României la Schengen, Justiția din perspectiva concurenței (Piață concurențială – aspecte privind creșterea competitivității economice), Migrația. Criza refugiaților și politica de azil a Uniunii Europene, Politica Agricolă Comună a UE, Relația UE cu Rusia din perspectiva securității, Răspunsul UE la campania de dezinformare a Federației Ruse, etc.
Bursele BEJD sunt structurate astfel: un training introductiv pentru jurnaliști, care are loc în România, o parte dintre jurnaliştii participanţi la training sunt selectaţi pentru o vizită de studiu la Bruxelles, iar dintre participanţii la vizita de studiu 2-3 jurnalişti beneficiază de un internship într-o instituţie media de renume.
Anual, de acest proiect al Freedom House România beneficiază aproximativ 30 de ziariști din presa locală – print, online, radio, TV- precum și bloggeri și freelanceri, care manifestă interes pentru tematica europeană și poziționarea României în UE. Astfel, numărul beneficiarilor în 2019 a ajuns la peste 360.
Ediția 2020 își adaptează programul conform rigorilor dictate de pandemia Covid19. Astfel, seminariile vor fi transformate în webinarii, iar vizita de studiu va fi înlocuită cu burse pe teme europene pentru jurnaliștii din presa locală, din România.
Informație retrospectivă
Programul „Bursele Europene pentru Jurnaliști” are o istorie de peste două decenii, fiind o continuare a „Burselor Freedom House pentru Jurnalisti”.
Bursele Freedom House au contribuit în toți acești ani la dezvoltarea presei românești, susținând profesionalizarea jurnaliștilor și intermediind stagii în redacții din Statele Unite, precum și în instituții europene, numeroase ziare și asociații din Londra și Bruxelles după aderarea la UE.
Peste 360 jurnaliști au beneficiat de programele Bursele Europene – Jurnaliști în Dialog oferite de către Freedom House România, printre care: Bogdan Oprea, Silvia Vrânceanu, Paul Ciurari, Sorin Mihai Șchiopu, Marius Țucă, Dan Apostol, Angela Avram, Alina Stancu, Camelia Csiki, Robert Veress, Florin Negruțiu, Emilia Șercan, Melania Medeleanu, Dan Tăpălagă, Anne Marie Blăjan și Teodor Tiță.
„Există câteva experiențe formative care nu pot lipsi din cariera oricărui jurnalist, iar un stagiu cu un punct de presă internațional lider este cu siguranță printre acestea. Burse europene „Programul Jurnaliștii în dialog” îmi oferă șansa de a lucra în biroul Euronews din Bruxelles. Oamenii minunați din Freedom House, reprezentanța Comisiei Europene și Bancpost au toată recunoștința mea”
„Felicitările mele tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui program. Rareori avem ocazia să vedem o astfel de desfășurare de forțe. Cred că acest program ar putea fi o sursă de idei și un model și pentru alții. A reușit să combine suportul Fundației- Freedom House România, o autoritate publică – Reprezentanța Comisiei Europene și un reprezentant al sectorului de afaceri – Bancpost, un grup care acoperă cele mai importante segmente ale societății.”
„Am avut ocazia să lucrez zilnic, pentru o perioadă de trei săptămâni, cu un corespondent Euronews și pot spune că am avut șansa de a cunoaște și de a mă întâlni cu numeroase figuri importante ale afacerilor europene. Am înțeles cum se negociază deciziile și care este impactul lor final. Există o singură modalitate de a face acest lucru – trebuie să lucrați acolo! Acum, că am înțeles aceste probleme, îmi va fi mult mai ușor să scriu despre afacerile europene, să gândesc diferit despre o știre și să îi dau forma care să asigure cea mai mare relevanță și impact. Un alt beneficiu al bursei pentru mine a fost că acum am contacte care îmi vor permite să obțin informațiile de care am nevoie cu privire la instituțiile europene din prima mână și în timp util”
„Aș îndemna toți jurnaliștii să aplice pentru un loc în programul European Burse – Jurnaliști în dialog, întrucât este și o oportunitate excelentă de a continua progresul profesional. Și nu doar în domeniul afacerilor europene. Programul este cu atât mai binevenit cu cât este conceput pentru jurnaliștii din presa locală. Cu o astfel de oportunitate, jurnaliștii din presa locală își pot depăși „jurnaliștii de provincie”, care rareori au ocazia de a se întâlni cu complexul de personalități de top.”
Comunicate
Bursele Europene Jurnaliști în Dialog 2021: deschiderea înscrierilor pentru a doua sesiune
Anunțăm deschiderea înscrierilor pentru sesiunea a doua a programului „Bursele Europene: Jurnaliști în Dialog” Programul se adresează ziariștilor din presa locală și regională – print, online, radio, TV -, precum și bloggerilor și...
Ediția 2020 a programului „Bursele Europene: Jurnaliști în Dialog”
Programul se adresează ziariștilor din presa locală și regională – print, online, radio, TV -, precum și bloggerilor și freelancerilor care sunt interesați să cunoască modul în care Uniunea Europeană influențează viața comunității locale în care își desfășoară...