Jurnalism de Investigație

Începând cu 2010, Freedom House România și-a asumat un rol în a sprijini dezvoltarea jurnalismul de investigație în România. De-a lungul anilor am implementat patru proiecte pentru a stimula dezvoltarea acestui tip de jurnalism ca instrument independent și valoros în lupta împotriva corupției, a criminalității organizate și a traficului de persoane.

Primul nostru program – Supporting Investigative Journalism (2010-2013) – și-a propus să profesionalizeze jurnaliştii de investigaţie, să stimuleze şi sprijine direct şi indirect această specie publicistică. Proiectul s-a axat pe seminare, stagii de pregătire la Bureau of Investigative Journalism la Londra și grant-uri de 1000 EUR.

Un al doilea proiect dezvoltat de FHR și finanțat de Ambasada Statelor Unite și Ambasada Franței în România este Grants for Investigative Journalism. S-a axat pe formarea și profesionalizarea jurnaliștilor prin ateliere, dar și pe susținerea lor financiară. Printre participanții atelierelor din acest proiect se numără și: Cosmin Savu, care a scris un articol despre implicarea Agenţiei Domeniilor Statului în tranzacții ilegale de terenuri sau Paul Ciurari, jurnalistul care a expus o schemă de bani ce implica oficiali din Ministerul Sănătății, firme de consultanță și datele statistice referitoare la pacienții români.

Ulterior, am continuat cu proiectul Digital enhancement tools for investigative journalists (2015-2016), care s-a concentrat pe sprijinirea jurnaliștilor în traducerea articolelor, investigațiilor și rapoartelor lor în piese mai atractive din punct de vedere vizual (prin utilizarea instrumentelor digitale pentru ilustrarea cu hărți, date și infografice). În plus, în cadrul seminariilor, cu peste 50 de participanți, Freedom House România a oferit jurnaliștilor instrumente și servicii online, open sources și baze de date relevante privind spălarea banilor.

Între 2016 și 2018, am derulat un program alături de partenerii noștri din Bulgaria (Risk Monitor) și Italia (RISSC) privind criminalitatea organizată și traficul de persoane – Recovery of Assets Resulted from Human Trafficking – și finanțat de către Comisia Europeană. Acesta a reprezentat o bază pentru îmbunătățirea capacităților jurnaliștilor, magistraților și ofițerilor operativi în anchetarea și urmărirea penală a traficului de persoane. Freedom House România a organizat ateliere pentru 140 de participanți în trei țări (România, Bulgaria și Italia).

Unul dintre cele mai esențiale rezultate ale proiectului a fost prima expunere jurnalistică a cazului Țăndărei asupra traficului de minori, una dintre cele mai violente rețele criminale europene care acționează în diferite țări ale Uniunii Europene. Printre cele mai relevante articole care s-au dezvoltat în acest program sunt investigația lui Sebastian Oancea Loverboy și cel al Inițiativei pentru o Justiție Curată, vizând cazul Țăndărei. Raportul final al acestor investigații poate fi găsit aici.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ultimul și actualul nostru proiect – Journalists against Organized Crime (2019-2020) – s-a concentratat în primul rând pe victimele traficului de persoane și pe creșterea gradului de conștientizare prin jurnalismul de investigație, prin îmbunătățirea abilităților jurnaliștilor și publicarea articolelor de investigație la nivel local și național.

De-a lungul programului, am organizat ateliere în cadrul cărora participanții au deprins cum pot gestiona investigațiile privind traficul de persoane de la jurnaliști experimentați precum Andrei Ciurcanu și Agent Green, cât și de la experți – Silvia Tabusca, Bernie Gravett și Mihai Cazacu.

Anchetele au acoperit subiecte referitoare la criminalitatea organizată, în special traficul de persoane, traficul de organe, metoda loverboy, traficul de droguri și contrabanda. Acestea pot fi găsite atât pe presshub.ro, pe justitiecurata.ro, cât și pe alte mijloace de comunicare naționale, precum Libertatea și G4Media.

Într-o perioadă în care presa a ajuns atât de jos, e nevoie de cineva care să încurajeze jurnaliştii pentru a realiza investigaţii. Investigaţiile sunt acel gen al presei în care nu poţi fenta munca. Dacă un reportaj îl mai poţi scrie de la masa unei cârciumi din satul Popricani Vale între două beri, într-o investigaţie jurnalistul trebuie să muncească pe brânci pentru fiecare rând pe care îl pune pe hârtie. Iar când în presa de astăzi calitatea muncii unui reporter începe să fie analizată greşit de patron după „numărul de vizualizări” şi nu după impactul real asupra societăţii, atunci nu prea îţi mai vine să faci anchete ci să alergi după fustele vedetelor de mâna a treia

Alexandru Nedea, reporter de investigații, Antena 3

Acest program a fost probabil unica șansă de a realiza cât de cât profesionist subiectul pe care l-am propus, altfel nu aș fi putut să-l documentez cu 2-3 deplasări în mijlocul membrilor sectei și să vorbesc cu cel care o conduce. Trebuie să recunosc că astfel de programe sunt probabil unele din puținele oportunități pentru ca în presa autohtonă să apară subiecte care să fie mai mult decât un titlul „senzațional” (pentru că presa românească este una de titluri, nu una de conținut), materiale în care conținutul să fie la fel de bun sau poate chiar mai bun decât titlul articolului

Marian Păvălașc, reporter, Evenimentul zilei

„Programul reprezintă un fel de şoc (electric) administrat mie  şi asta nu cred că doar mie, ci tuturor jurnaliştilor care au participat la program.  Mi-am asumat pentru a doua oară statutul de jurnalist freelancer. Mi-am dat seama că cel puţin instituţiile nu mai pun întrebări referitoare la apartenenţa  la o  instituţie de presă. Lucru bun! M-am simţit om liber realizând materialele sprijinite de Freedom House. Oricât de penibil sună, repet, m-am simţit un om liber, fără nimic de pierdut. Asta face Freedom House” 

Ana Poenariu, freelancer, scriitor DIGI 24

Grant-ul GIJ pentru mine reprezintă un important act de încredere. Când nici măcar colegii mei nu credeau că această investigație poate fi dusă la bun sfârșit, Freedom House România a avut încredere în mine. Cu ajutorul și încurajarea lor am reușit să dovedesc că se poate face jurnalism de investigație și în presa maghiară din România, într-o comunitate relativ mică, departe de ambele centre de putere, București și Budapesta 

Zoltan Șipoș, redactor-șef adjunct, transindex.ro

Fără acest grant cu siguranță nu s-ar fi făcut ancheta despre Institutul Cantacuzino. Au mai fost și alți jurnaliști care au acoperit subiectul dar au făcut ancheta la telefon, intervievații mi-au spus acest lucru, și nu pe teren cum ar fi fost normal. Dacă nu ar fi fost acest grant nu mi-aș fi permis să lucrez la anchetă timp de 2 luni, să o documentez atât de bine, să cunosc oamenii care contau cu adevărat și să aprofundez subiectul 

Daniel Georgescu, reporter TVR 1

Am peste treisprezece ani de experiență de televiziune, din care șase în domeniul social și investigații, dar datorită grantului oferit de Freedom House am realizat prima anchetă scrisă, publicată online. Am avut, așadar, ocazia sa invat cum sa concep o anchetă pentru un alt mediu de publicare decât cel cu care eram obișnuită, am avut șansa să lucrez cu un editor de la care să învăț, Paul Radu. Fără grantul Freedom House nu știu dacă m-as fi îndreptat și spre zona online 

Lorelei Mihală, editor emisiune, TVR 1