„Imagini din trecut. Holocaustul în benzi desenate”, proiect realizat de Institutul National pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel și Freedom House România și-a adus expozițiile în Cluj, Oradea și Baia Mare.
După inaugurarea vernisajelor din Cluj, Baia-Mare și Oradea, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel a început deja pregătirile pentru expoziția din Timișoara și Lugoj.
Reprezentanții Institutului s-au întâlnit cu elevii și cu cadrele didactice de la Colegiul National Banatean Timisoara, CȘE CN,,Iulia Hasdeu” Lugoj și Școala Gimnazială Nr.18 Timișoara pentru a pregăti expoziția de bandă desenată care urmează să fie prezentată în această toamnă.
Holocaustul în Bihor
Ieri, a avut loc inaugurarea vernisajului din Bihor unde a avut loc și o dezbatere emoționantă. „Mama ta a fost la Auschwitz?” sunt cuvintele pe care Emilia Teszler și le amintește șoptite de învățătoarea din clasele primare, acela fiind momentul în care a aflat despre trecutul familiei și a înțeles de ce mama sa avea tatuat un număr pe braț.
Pentru realizarea expoziției și dezbaterii de azi, 6 iunie, au participat și Mihai Jurcă- City Manager al Municipiului Oradea, Robert Schorr- directorul Centrului Comunitar Evreiesc din Oradea, Mihaela Biriș- inspector școlar istorie-geografie, Ionel Cordovan- inspector școlar pentru minoritatea roma, prof. Livia Giurcuța și director Mihaela Băguț de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr Oradea, prof. Livia Ivan de la Colegiul Național „Onisifor Ghibu” Oradea din Oradea, elevii de la liceele amintite.
Citește și: Imagini din trecut. Holocaustul în Maramureș în benzi desenate
Expozițiile de benzi desenate sunt realizate de către cercetătorii Institutului Elie Wiesel, în parteneriat cu elevii din comunitățile locale din fiecare județ. Imaginile realizate au scopul de a păstra vie amintirea unor evenimente istorice discutate prea puțin în societatea actuală românească.
Astfel, poveștile de viață, durerea, despărțirile și momente grele din timpul Holocaustului sunt transpune în benzi desenate și aduse în actualitate.
„𝐈𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭. 𝐇𝐨𝐥𝐨𝐜𝐚𝐮𝐬𝐭𝐮𝐥 𝐢̂𝐧 România” este o expoziție de bandă desenată realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!