Freedom House România este o organizație non-profit, nepartinică, ce promoveaza libertatea, democrația și drepturile omului. Cu un renume bine intemeiat, Freedom House România activează în domeniile: drepturile omului și libertățile fundamentale, democrație și stat de drept, bună guvernare și integrare europeană, educație civică.
Fundația Freedom House INC. a fost înființată în 1941, iar din anul 1995, a început implementarea unor proiecte de democratizare, în România, sub egida Freedom House Washington. Pe 8 aprilie 1998, a fost înființată o filială românească – Fundația Freedom House România, prin care a fost continuată derularea de proiecte de dezvoltare.
Obiectivele specificate în statutul de asociere:
- să fie un simbol și un centru al luptei pentru libertate prin opoziție la amenințările totalitare;
- să sprijine aspirațiile oamenilor pentru o lume a libertatii, pacii si securitatii;
- să promoveze aplicarea constanta a principiilor de libertate si democratie in Romania;
- să distribuie literatura in legatura cu obiectivele mentionate mai sus;
- să fie un centru pentru dezbateri publice;
- sa tipareasca, sa publice si sa distribuie ziare, reviste si jurnale.
Freedom House România are o experiență de peste 20 ani în gestionarea proiectelor cu finanțare externă și internă, dovedind o excelentă capacitate de gestionare de proiecte.
Prin proiectele desfășurate de Freedom House România vizăm:
- apărarea drepturilor omului și promovarea acțiunilor cu caracter social;
- consolidarea statului de drept și îmbunătățirea calității actului de justitie.
- profesionalizarea presei și specializarea jurnalistilor;
Din 1998, Freedom House România a organizat, annual, concursul national Tânărul Jurnalist al Anului, cu scopul de a promova alfabetizarea mediatică și excelența in presa.
Incepand cu 1999, Fundația a derulat anual programul Bursele JTI pentru jurnalisti, devenit in 2007 Bursele Europene JTI, prin intermediul caruia s-a urmarit cresterea interesului jurnalistilor fata de problematica europeana si imbunatatirea cunostintelor acestora legate de functionarea institutiilor europene.
Intre 1996 si 2000, Freedom House Romania a derulat programul Professional Media, finantat de catre United States Agency for International Development (USAID), in cadrul caruia: a infiintat Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT), cea mai importanta institutie de reglementare a industriei presei; a oferit asistenta de specialitate presei independente; a publicat cursuri in domeniul managementului de presa; a derulat stagii profesionale in Statele Unite si Europa Centrala.
Acest program a continuat prin proiecte dedicate presei locale precum Managementul Publicatiilor Culturale (2000), Cresterea sustenabilitatii presei locale – Phare (2004-2005) si O presa locala mai puternica – US Embasy (2006-2007). Activitatile acestor proiecte s-au concentrat pe profesionalizarea editorilor media locali, printr-o serie de training-uri pe teme de layout si design, marketing si politici editoriale. De asemenea, a fost publicat la Editura Humanitas „Ghidul managerului de presa„, prima lucrare de acest gen, ce reuneste expertiza a opt manageri de presa de succes din Romania, fosti bursieri si colaboratori ai Freedom House Romania.
In 2007, organizatia a desfasurat proiectul Romania – Un an in UE, finantat de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti și dedicat stimularii dezbaterii publice privind integrarea europeana a Romaniei, constientizarea rolului, imaginii, responsabilitatilor si drepturilor Romaniei in Uniunea Europeana, precum si popularizarea institutiilor europene si a rolului acestora.
Un alt proiect relevant in activitatea Freedom House Romania este Media si Justitia – In cautarea dialogului, desfasurat in perioada 2007-2008 si sustinut de programul MATRA – KAP al Ambasadei Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti. Activitatile au avut ca scop ameliorarea comunicarii dintre sistemul judiciar si mass-media prin imbunatatirea expertizei juridice a jurnalistilor, prin asistenta profesionala in domeniul comunicarii pentru purtatorii de cuvant din sistemul judiciar, prin intalniri intre jurnalisti si purtatori de cuvant, intre jurnalisti si reprezentanti ai principalelor structuri ale sistemului judiciar (Directia Nationala Anticoruptie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii) si prin editarea unui Ghid de bune practici in sfera comunicarii intre sistemul judiciar si mass-media.
Incepand cu anul 2007, Freedom House Romania sustine activ Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC), coalitie a sapte organizatii non-guvernamentale avand drept scop informarea periodica, corecta si consistenta a opiniei publice cu privire la calitatea actului de justitie, prin monitorizarea reformelor in domeniu si prin evaluarea deciziilor si actiunilor guvernamentale in sfera justitiei. Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) a demarat sub egida Coalitiei pentru o Guvernare Curata, continuand astfel eforturile Coalitiei pentru un Parlament Curat, incepute in 2004 in directia ameliorarii statului de drept, în contextul aderării României la Uniunea Europeană, si completand proiectele individuale ale organizatiilor partenere. Prin demersurile ei, Initiativa pentru o Justitie Curata contribuie la realizarea unei guvernari curate in Romania, la consolidarea reformelor in justitie si la continuarea luptei impotriva coruptiei.
Tot din 2007, anul aderării României la UE, Freedom House România și-a asumat rolul de facilitator pentru o serie de consultări între Reprezentanța Comisiei Europene la București și cetățenii și jurnaliștii români preocupați de integrarea României în UE. De atunci, proiectul Bursele Europene: Jurnaliști în Dialog se desfășoară anual, instruind peste 360 de jurnaliști care propagă consecvent valorile Europene și o atitudine pro-activă în țara noastră.
Despre alte inițiative și proiecte specifice, derulate de-a lungul anilor, vă invităm să accesați paginile corespunzătoare din bara de meniuri a site-ului www.freedomhouse.ro .
Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.
Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.
Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.