Facts not Fake

Reunește o serie de proiecte menite să promoveze jurnalismul în serviciul public, să combată dezinformările și să contribuie la familiarizarea tinerilor cu misiunea și activitatea presei.

Proiecte în derulare

În ultimii ani, combaterea dezinformării și fake news a devenit o prioritate în agenda proiectelor dezvoltate de către Freedom House Romania. În aprilie 2019, am demarat programul Detectorul de minciuni cu ajutorul finanțării oferite de către Reprezentanța Comisiei Europene la București. Ne-am axat pe monitorizarea dezinformărilor din campania electorală a alegerilor europarlamentare din 2019. Pe lângă articolele publicate, pentru că ne-am dorit o schimbare de mentalitate și o responsabilizare a actorilor ce pot influența fenomenul de dezinformare, am recurs și la demersuri bazate pe cereri de rectificare publică a declarațiilor false, pe folosirea dreptului la replică, dar și pe sesizarea instituțiilor competente în sancționarea abaterilor, acolo unde este cazul. Puteți accesa raportul final al acestui proiect aici.

Detectorul de Minciuni a fost lansat prin efortul colectiv al mai multor entități: Freedom House România, Geeks for Democracy, Stop Fake News în Romania, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicări și Universitatea din București.

Brindusa Armanca

Raluca Radu

Catalin Tenita

Elena Calistru si Elena Dumitru

CovFACTS#notFAKE – The Emergency Newsroom Infodemic Lie Detector a fost al doilea proiect dezvoltat de către Freedom House Romania, alături de Digital Bridge Association și finanțat de către Black Sea Trust for Regional Cooperation (BST). Proiectul a reprezentat răspunsul jurnalistic pe parcursul a trei luni de pandemie COVID-19, din mai până în iulie 2020 și s-a materializat cu ajutorul a patru instituții media din România și din Republica Moldova: rețeaua pressHUB, EURACTIV.ro, Hotnews și reportMD.

 Proiectul a vizat creșterea nivelului de alfabetizare mediatică a cetățenilor pentru detectarea timpurie și contracararea dezinformării, a propagandei, a știrilor false, precum și a operațiunilor de influență externă. Jurnaliștii au produs articole, istorisiri, interviuri și dezbateri în direct, și au ținut publicul alert vis-à-vis de efectele emoționale negative ale dezinformării în timpul stării de urgență și a stării de alertă din România.

În 2020-2021, vom derula proiectul Facts not Fake, cu ajutorul finanțării din partea Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Proiectul se adresează publicului vulnerabil la propagarea de fake news și combate dezinformarea referitoare la COVID-19 printr-o abordare jurnalistică. Vom organiza o redacție virtuală care va reuni jurnaliști din rețelele pressHUB, Trinitas, Ziarul Lumina și Basilica. Articolele rezultate vor fi diseminate prin aceste platforme, iar editorul care va coordona redactarea va fi Sever Voinescu.

Proiecte