România a pierdut în ultimii 25 de ani mai multe clădiri de patrimoniu decât au fost demolate în timpul regimului comunist. O spun arhitecții, istoricii, o vedem și noi. O parte au fost demolate sau lăsate în paragină pentru a face loc unor construcții noi, mai mari și mai profitabile, altele au fost abandonate, fie din cauza regimului de proprietate incert, fie din lipsa banilor. Totul cu complicitatea autorităților, care din nepricepere și neputință ori din cauza corupției nu au făcut nimic pentru a proteja patrimoniul.
Pentru a contribui la îmbunătățirea acestei situații am derulat în 2017 proiectul Orașul uitat. Dă viață Monumentelor, un proiect marca PressHub. Ceea ce a început ca proiect parțial finanțat de Administrația Fondului Cultural Național a devenit o veriabilă campanie de presă, multe din reportajele care au subliniat importanța istorică și culturală a acestor edificii și starea în care se află acum fiind preluate de publicații, televiziuni și posturi de radio centrale.
Campania Orașul Uitat și-a propus drept obiective cartografierea tipurilor de amenințări la adresa patriomniului construit în 11 mari orașe din România (precum București, Iași, Timișoara, Constanța, etc.) și publicarea și distribuirea articolelor privind diverse monumente și clădiri de patrimoniu.
Până în prezent au fost publicate peste 100 de articole pe platforma PressHub. Ne propunem să continuăm seria de articole având același scop: punerea în discuție publică a problemelor cu care se confruntă patrimoniul construit din România.