EU Cohesion Funds – Impact on People’s Lives

Proiectul EU Cohesion Funds – Impact on People’s Lives”  își propune să facă vizibilă importanța fondurilor de coeziune europene și impactul real pe care acestea îl au în România. Perioada de desfășurare este septembrie 2021- 2022.

Proiectul „EU Cohesion Funds – Impact on People’s Lives” își propune să evalueze impactul Fondurilor de Coeziune asupra vieții cetățenilor.

 

 

Proiectul a debutat printr-un curs intensiv de familiarizare a jurnaliștilor cu peisajul complex al instrumentelor financiare Europene. Printr-un parteneriat cu Cult Market Research, prima parte a proiectului a prevăzut o cercetare sociologică de amploare, cu scopul de a oferi un cadru unitar pentru evaluarea cheltuirii acestor Fonduri de Coeziune Europene.

 

Cercetarea mizează pe două studii de caz aflate la capete opuse ale spectrului de dezvoltare, optând pentru cea mai înstărită regiune de dezvoltare, Nord-Vest și Nord-Est, care care a întâmpinat cele mai mari dificultăți în procesul de convergență.

 

A doua fază a proiectului prevede o campanie intensă de diseminare a impactului pe care Fondurile de Coeziune îl au în comunitățile din țară, prin 95 de articole de presă și 40 de interviuri și reportaje. Astfel, Freedom House Romania a coagulat un consorțiu de presă format din următoarele publicații: G4Media, Átlátszó Erdély, Ziarul de Iași, Știrile Transilvaniei, Bihoreanul, Europa FM și RFI.

 

Ultima etapă este compusă din două dezbateri urmate de o sesiune de feedback, organizate la Bistrița și Vaslui, cu scopul de a identifica dificultățile întâlnite în procesul de accesare a Fondurilor de Coeziune.

 

Proiectul se încheie la București, printr-un conferință de o zi care acoperă rezultatele proiectului de cercetare și a campaniei de diseminare, fiind adresată factorilor de decizie instituționali, funcționarilor publici, beneficiarilor fondurilor și jurnaliștilor din consorțiu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rezultatele analizelor vor fi postate pe site-ul PressHub, în cadrul secțiunii Bani Europeni.

Acest proiect este finanțat prin DG Regional and Urban Policy. Opiniile exprimate aici nu pot fi considerate în niciun fel reflecții ale opiniei oficiale a niciunei părți.