„Festival of UnSettled Ideas” 

Școala de vară de la Memorialul Sighet

Freedom House România și Fundația Academia Civică, în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „IL Caragiale”, au organizat, în perioada 4-8 iulie, Școala de Vară la Memorialul Sighet.

Istorici (Armand Gosu, Virgil Țârău) jurnaliști (Brîndușa Armanca, Ruxandra Hurezean), Ana Blandiana, poetesa fondatoare a Memorialului Sighet, Oana Pellea (actrița care a povestit tinerilor povești din perioada comunistă) au susținut prezentări pe diverse teme, cum ar fi:

  • Ana Blandiana – „Poate poezia salva lumea?”
  • Prof. univ. dr. Virgiliu Ţârău – „De la represiunea preventivă la teroarea pe cote. Comunismul și societatea românească”
  • Oana Pellea – „Actorul azi”
  • Armand Goșu – „Războiul Rusiei contra Ucrainei: cauze, desfășurare, consecințe”

De asemenea, au fost prezentate două piese de teatru la care au fost invitați să participe cetățeni din Sighet. Studenții Facultății de Teatru ai UNATC au oferit publicului vizitator al muzeului o experiență aparte prin performance-ul „Și atunci oamenii devin păsări”, care a avut loc în tot spațiului muzeului, în fostele celule ale închisorii Sighet.

La finalul Școlii de Vară de la Sighet, participanții au făcut o vizită la Muzeul satului maramureșean din localitate.


Școala de vară de la Memorialul Sighet, în presa națională și locală:


Dezbaterile DIALOG Teatru-Film

Joi, 9 iunie, Freedom House România a avut șansa si onoarea de a fi partenerul UNATC la organizarea primei serii de dezbateri DIALOG Teatru-Film, impreună cu regizorii Radu Jude și Gianina Carbunariu la care am adăugat o perspectiva istorică adusă de către doamna Germina Nagâț, membru în colegiul CSAS.

O discuție bienvenită despre urmările nefaste ale dictaturii, adusă de multe ori în actualitate s-a bucurat de o atmosferă caldă și o audiență vie care a rezistat picăturilor de ploaie care au însoțit seara.

Mulțumim tuturor, dar mai ales echipei de la UNATC, care cu un profesionalism demn de o facultate de teatru si film a adus în societatea românească o dezbatere pe un subiect atât de necesar în fragila noastră democrație.

„Aseară am avut o dublă premieră pe #insulaunatc, una a seriei de dezbateri DIALOG Teatru – Film și cea a unei prime proiecții de film în aer liber făcute vreodată în curtea UNATC. Când majoritatea și-a anulat evenimentele outdoor, ne-am încăpățânat să credem că vremea va fi de partea noastră și am decis să păstrăm formatul inițial, în ciuda celor care câteva picături de ploaie, îndurate stoic atât de invitați, cât și de public. A meritat! Am inaugurat seria de dezbateri cu aproape două ore de savuros DIALOG Teatru-Film: „Tipografic majuscul”, cu regizorii Gianina Cărbunariu și Radu Jude, actorii Șerban Lazarovici și Silvian Vâlcu, și doamna Germina Nagâț, membru CNSAS, discuție moderată de către Andrei Rus.

A fost un dialog și o proiecție aparte în fața unui public extraordinar și curajos, de toate vârstele, inclusiv un grup substanțial de tineri și profesori de la Liceele Mihai Viteazu și Gh. Lazăr.

Mulțumim tuturor celor ne-au călcat pragul și au fost alături de noi la o întîlnire cu totul specială.

Mulțumiri partenerilor noștri: Freedom House România, Teatrul Odeon și Radio România Cultural.

Mulțumiri speciale decanului Facultății de Film, Vlad Ioachimescu, și echipei de sufletiști tehnicieni UNATC, care ne-au asigurat condițiile optime de sunet și proiecție outdoor și care au stat până după miezul nopții să ne ajute să ducem la bun sfârșit totul.

Moderator: Andrei Rus; Grafică: Maria Draghici; Foto: Alek Stefan, Cristi Mitrea; Video: Victor Gilea

Consultanți format și conținut „DIALOG Teatru-Film” – Andrei Rus, Maria Drăghici

Coordonare serie „DIALOG Teatru-Film”, organizare & comunicare – Alek Stefan – Departamentul Relații Internaționale – UNATC.”

(Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București)

DIALOG Teatru-Film-Istorie:

„Tipografic majuscul”

UNATC în parteneriat cu Freedom House România, inaugurează o serie de evenimente, sub genericul  DIALOG Teatru-Film-Istorie.

Joi, 9 iunie, la ora 19:00, pe Insula UNATC, în sediul din str. Matei Voievod nr. 75-77, va avea loc o primă întâlnire și dialog deschis cu regizorii Gianina CărbunariuRadu Jude și cu actorii Șerban Lazarovici și Silvian Vâlcu, moderată de Andrei Rus.

Discuția va fi urmată la ora 21:00 de o proiecție în aer liber a filmului „Tipografic majuscul”, în regia lui Radu Jude, adaptat după spectacolul Gianinei Cărbunariu, cu Șerban Lazarovici în rolul principal. Într-o expunere care va preceda proiecția, cercetătorul CNSAS Germina Nagâț va oferi și o perspectivă istorică asupra filmului.

Dialogul și proiecția de film din 9 iunie sunt introduse și pregătite de o reprezentație specială, sâmbătă, 28 mai, de la ora 19:30, la Sala Studio a Teatrului Odeon, a spectacolului „Tipografic majuscul”, în regia Gianinei Cărbunariu, cu Silvian Vâlcu în rolul principal. 

În cazul „Tipografic majuscul”, teatrul și filmul constituie două modalități diferite de exprimare artistică, ce chestionează colaborativ același episod din istoria recentă a României: protestul anticomunist din septembrie 1981 al tânărului Mugur Călinescu.

În luna mai s-au împlinit 101 ani de la înființarea Partidului Comunist Român. Ce valabilitate, relevanță și putere au teatrul și filmul în chestionarea istoriei recente a României, dominată de un unic narativ politic, comunismul?

 Joi, 9 iunie, vom discuta cu autorii și protagoniștii celor două producții artistice despre puterea artei de a interveni rectificator în istorie, dar și despre specificul adaptării unui context particular desprins dintr-o anumită realitate în convenții ce par, la o primă vedere, foarte diferite: în teatru și în cinema.

Partenerii evenimentului sunt Freedom House Romania, în cadrul proiectului  „FUSI-  Festival of Unsettled Ideas”, co-finanțat de Comisia Europeană prin programul „Europe for Citizens”, și Teatrul Odeon.

Despre „Tipografic majuscul” – spectacol și film

Spectacolul de teatru „Tipografic majuscul” este o coproducţie dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra, Slovacia, în parteneriat cu Teatrul Odeon şi face parte din proiectul european Vieţi paralele – Secolul 20 văzut prin ochii Poliţiei Secrete”. Regizoarea Gianina Cărbunariu a ales ca material de arhivă dosarul minorului Mugur Călinescu.

„Metoda de lucru a fost interogarea documentului prin mijloace teatrale. Scenariul care stă la baza spectacolului „Tipografic majuscul” este un colaj de materiale ready-made (documente și interviuri), însă spectacolul este un exercițiu de imaginație, o ficțiune ce încearcă să chestioneze aceste urme ale unei realități din istoria recentă și felul în care ele ne ajută să înțelegem lumea în care trăim astăzi.” (Gianina Cărbunariu)

„Filmul inspirat din povestea dramatică a lui Mugur Călinescu este o excelentă anamneză artistică a prezentului în care trăim. El explică pe îndelete nostalgicilor și negaționiștilor, care sunt mai numeroși decât ne dăm seama, de ce comunismul e o boală profundă, iar postcomunismul o convalescență prelungită, nu un episod minor al istoriei recente. Și reușește asta incomparabil mai bine decât manualele școlare sau discursurile anticomuniste din viața publică”. (Germina Nagâț, cercetător CNSAS)


Ateliere de lucru pentru tineri în Krzyżowa (Polonia): Proiect educațional „Festival of UnSettled Ideas””

La finele lunii mai, la Krzyżowa (Polonia), a avut loc un atelier de lucru, în cadrul căruia participanții au luat parte la o serie de prelegeri despre istoria secolului XX, la întâlniri pe teme legate de educație civică, și au participat la proiecții speciale de filme.

La eveniment, care a avut loc între 22 și 26 mai, au participat 74 de persoane din Polonia, Germania și Ucraina.

Evenimentul a fost organizat de Fundația Krzyżowa pentru Înțelegere Mutuală în Europa, în cadrul proiectului „Festival of UnSettled Ideas”, care se desfășoară în Polonia, Germania și România, ca parte a programului „Europa pentru cetățeni – Rememorarea trecutului Europei” și este cofinanțat de Comisia Europeană.

Partenerii Fundației Krzyżowa pentru Înțelegere Mutuală în Europa, în cadrul proiectului, sunt: Institutul Paweł Włodkowic (Polonia), Stiftung Adam von Trott e.V. (Germania), Freedom House România și Academia Civică (România). Liderul proiectului este Freedom House România.

(https://www.krzyzowa.org.pl)


Film screening and discussion || Educational project „Festival of UnSettled Ideas”

The event was organised by the Krzyżowa Foundation for Mutual Understanding in Europe and the Paweł Włodkowic Institute as part of the project ‘Festival of unSettled Ideas’ which is being carried out in Poland, Germany and Romania as part of the programme ‘Europe for Citizens – Remembrance of Europe’s Past’ and is co-financed by the European Commission.

Lower Silesian Film Centre in Wrocław

On 12 October 2021, the Lower Silesian Film Centre in Wrocław hosted a special screening of the film ‘Invaders Despite Their Will. Poland’s involvement in the 1968 invasion of Czechoslovakia”. The event was attended by 50 people – students and teachers from the XIII High School in Wroclaw. The young people also took part in a debate in which Katarzyna Kaczorowska and Aureliusz Marek Pędziwol talked about whether the past is an obstacle in forming neighbourly relations.

Partners of the Krzyżowa Foundation for Mutual Understanding in Europe in the project: Paweł Włodkowic Institute (Poland), Stiftung Adam von Trott e.V. (Germany), Freedom House Romania and Academia Civica (Romania). The project leader is Freedom House Romania.

Special workshop in Krzyżowa

On 4-5 October 2021, a special workshop on historical and civic education took place in Krzyżowa. A group of 50 students and teachers from Wroclaw Secondary School No. XIII took part in a special screening of the film „Jack Strong” (directed by Władysław Pasikowski), and then participated in a debate – organised in hybrid form – in which Dr Jacek Kołtan and Prof. Pierre-Frédéric Weber talked about the phenomenon of „Solidarity” and the fall of communism in Central Europe.


„80 de milioane / 80 Million”

Pe 21 iunie 2021, o proiecție a filmului „80 de milioane”, însoțită de o întâlnire cu autorul cărții „80 de milioane. O poveste adevărată”.

În condițiile unor restricții pandemice, i-am invitat pe elevii de liceu să participe la un eveniment online în două etape:

  • În primul rând, pentru a viziona singuri filmul „80 de milioane” – la o oră aleasă individual de către elevi (codurile de acces la platformele VOD pentru fiecare participant au fost furnizate de către organizatori).
  • În al doilea rând, pentru a participa la o discuție online cu dna Katarzyna Kaczorowska, autoarea filmului „80 de milioane. O poveste adevărată” și Dr. Tomasz Skonieczny, istoric și educator, despre modul în care spunem povești despre trecut și dacă o formă atractivă este posibilă doar în detrimentul adevărului istoric. (37 de participanți din Polonia)

“Certitudinea Probabilităților/ The Certainty of Probabilities”

Pe 16 iunie 2021 a avut loc proiecția filmului „Certitudinea Probabilităților/ The Certainty of Probabilities” – un documentar despre propaganda agresivă a lui Nicoale Ceaușescu.

Am invitat studenți de la Universitatea din București la Cinema Eforie (București), urmată de o discuție deschisă cu Raluca Durbacă, regizorul filmului.