Corupția în contextul achizițiilor publice este o problemă la nivel european, influențând considerabil permeabilitatea pieței române de către ofertanții din Uniunea Europeană. Corupția instituțională, trucarea licitațiilor, mita și conflictele de interese în achizițiile publice sufocă ofertanții competitivi și cauzează pierderea unor sume importante din banii publici. În acest context, Freedom House România a implementat două proiecte care abordează într-o maniera integrată nevoia de a combate frauda în achizițiile publice.
Un prim astfel proiect transnațional – Fighting Public Procurement Criminality. An Operational Approach – finanțat de către ISEC, s-a desfășurat între 2012 și 2015 și a fost implementat în parteneriat cu autorități și instituții publice, organizații ale societății civile și parteneri internaționali: Ministerul Justiției din România (RO), Direcția Națională Anticorupție (RO), Institutul Național al Magistraturii (RO), Consiliul Superior al Magistraturii (RO), Direcția de Investigare a Fraudei, Inspectoratul General al Poliției Române (RO), Asociația Națională a Specialiștilor în Achiziții (RO), Asociația Expert Forum (RO), EurActiv (RO), Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés (BE), Fundația Konrad Adenauer (GE), Agenția Națională de Integritate (RO), Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (RO), Consiliul Național de Soluționarea a Contestațiilor (RO), Euractiv.com PLC (Marea Britanie), Direction des Affaires Criminelles et des Grâces, Ministère de la Justice (FR).
În cadrul acestui proiect, Freedom House a implementat două conferințe și o serie de 14 seminarii de formare pentru 138 de judecători de Drept Comercial și de Drept Penal, 58 de procurori, 153 de ofițeri de poliție judiciară, 41 de experți, magistrați și ofițeri operativi. Acestea au inclus atât module teoretice cât şi exerciţii practice cu un accent pe colaborare interinstituțională. În plus, a fost dezvoltat un ghid operațional pentru magistrați și polițiști operativi ce poate fi accesat mai jos.
Între 2014 și 2016, Freedom House România a demarat un al doilea proiect – Law, Economy, Competition and Administration – axat pe dezvoltarea unei abordări multidisciplicare în combaterea fraudei în achiziții publice. Acesta a fost finanțat de către Comisia Europeană și a fost implementat alături de Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Achiziții, Centrul pentru Studiul Democrației și Expert Forum.
Prin acest proiect, am îmbunătățit expertiza a agenților operativi și a functionarilor publici din România și Bulgaria în ceea ce privește factorii economici, juridici, administrativi și de concurență care permit corupția în procedurile de achizitii publice. De asemenea, am identificat vulnerabilitățile instituționale specifice legate de lacune legale, blocaje economice și deficiențe birocratice care au permis dezvoltarea tiparelor de corupție.
De-a lungul implementării proiectului am inițiat 13 evenimente, după cum urmează: o conferință, trei ateliere, o dezbatere și șapte seminarii, vizând două categorii principale de participanți, atât români, cât și bulgari – magistrați și funcționari publici. Pe lângă evenimente, Freedom House România a dezvoltat un curriculum de formare cuprinzând vulnerabilitățile identificate și cele mai bune practici ale UE în domeniu și un ghid operațional, care au fost diseminate între autoritățile de aplicare a legii din UE, funcționarii publici și alte părți interesate relevante.