Articole editoriale No Hate – Redactare incluzivă a articolelor despre romi în perioada pandemiei COVID-19
„Cum să faci articole incluzive, interesante despre romi? Trebuie depășite clișeele vizavi de romi.”
Proiectul „No Hate – Redactarea incluzivă a articolelor despre romi în perioada pandemiei COVID-19” se desfășoară în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2020 și include două webinarii și un concurs pentru jurnaliști. Proiectul este derulat de Freedom House România, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună”, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a crește receptivitatea jurnaliștilor față de tema drepturilor omului și a minorităților, cu accent pe minoritatea romă, culminându-se cu scrierea unei idei de reportaj incluziv axat pe minoritatea sus-amintită.
Cele două webinarii No Hate – Redactare incluzivă a articolelor despre romi în perioada pandemiei COVID-19 s-au încheiat. În urma acestor două webinarii, cei 30 de jurnaliști participanți au trimis idei de reportaj care abordează tematica comunității rome. Pe baza acestor rezumate și a participării active la webinarii, au fost selectați zece jurnaliști care au propus următoarele teme de reportaj:
- Flavia Drăgan – cum au fost afectați copiii romi de pandemia COVID-19; ce măsuri au luat autoritățile, ce promisiuni au făcut acestea și care ar fi posibile soluții?
- Alexandra Filip – Reportaj-portret Vasile Ionescu: Cum ieși din stigmatul identitar, ca intelectual rom?
- Sorin Simion – Copiii români şi romi de la o școală din Odorheiu Secuiesc ţin în viaţă singura şcoală cu predare în limba română de pe o rază de 50-60 km în jurul oraşului
- Nicolae Goje – Istoria trecerii de la ţigan la rom, în patru localităţi din Maramureş
- Raúl Sánchez Costa – Spania – model de incluziune a romilor?
- Adriana Mîț – Școala romilor din satul lăutarilor: comunitatea din Măguri, județul Timiș
- Maura Bărbulescu – Povestea lucrătorului de salubrizare rom, mort la datorie
- Carmen Dumitrescu – Suflete la container – Comunitatea de romi izolați la marginea orașului Alexandria
- Mădălina Olariu – Povestea învățătoarei din comunitatea de romi din Gârcini, județul Brașov
- Atena Jilavu – Succesul fondurilor europene în cătunul din Rudărie, județul Argeș
Reportajele vor apărea în publicațiile jurnaliștilor și pe PressHub.ro. Însumate, reportajele vor compune o campanie de sensibilizare a societății privind comunitatea romă.
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.