Proiectul Companiile de stat- prevenirea corupției și capturii statului (State Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture) a avut ca scop studierea factorilor și a nivelului de corupție în companiile cu acționariat de stat, precum și a dimensiunii fenomenelor de tipul state capture în Uniunea Europeană. Au fost studiate patru state membre UE: România, Bulgaria, Republica Cehă și Italia.
Lider de consorțiu a fost Centrul Român de Politici Europene, membrii acestuia fiind: Freedom House Romania, Asociația Expert Forum, Amapola Progetii (Italia), Risk Monitor (Bulgaria) și Candole Partners (Republica Cehă). Astfel, au fost stabiliți indicatori obiectivi pentru evaluarea corupției statale și a clientelismului. Totodată, a fost realizată o analiză a impactului mecanismelor anticorupție ale Uniunii Europene în cele patru state studiate, scopul final fiind identificarea și propunearea de instrumente politice și administrative pentru prevenirea și combaterea capturării statului în întreprinderile de stat atât la nivel național, cât și la nivel european.
Informațiile definite la nivel național au fost analizate și dezbătute în cadrul unor workshop-uri locale, iar politicile de combatere a problemei, setul de bune practici și recomandările au fost organizate la nivel internațional pentru publicul european prin intermediul materialelor informative, unui workshop și a unei conferințe la Bruxelles.