Recuperarea prejudiciului

Dezvoltarea Coaliţiei „Iniţiativa pentru o Justiţie Curată”

Proiectul Dezvoltarea Coaliţiei „Iniţiativa pentru o Justiţie Curată”, desfășurat între 2014-2015, a fost organizat de Freedom House Romania în parteneriat cu Asociația Expert Forum și Centrul Român de Politici Europene, fiind finanțat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. În urma acestuia au fost elaborate trei instrumente de monitorizare și evaluare: Raportul Expert Forum pe Clientelism Politic, Raportul de diagnoză privind stadiul recuperării prejudiciilor și confiscării bunurilor dobândite prin infracțiuni și Indexul Sustenabilității DNA.

Totodată, în cadrul proiectului a avut loc o conferințe la București și la Cluj, unde a fost lansat primul raport, preluat ulterior și de mass-media. Au fost organizate conferințe unde au participat oficiali din DNA, DIICOT, Guvern, Administrație Prezidențială și delegați ai mai multor ambasade, dar și jurnaliști.

 

Recuperarea Bunurilor Rezultate din Traficul de Persoane

Proiectul Recuperarea Bunurilor Rezultate din Traficul de Persoane (Recovery of Assets Resulted from Human Trafficking), desfăsurat în perioada 2016-2018, a avut drept scop îmbunătățirea capacităților magistraților și a forțelor de ordine în ancheta și urmărirea penală a traficului de persoane. Proiectul și-a propus facilitarea identificării, urmării, înghețării și confiscării instrumentelor și a veniturilor rezultate din traficul de persoane.

Alături de partenerii Risk Monitor Foundation (Bulgaria) și Centro Ricerache e Studi su Sicurezza e Criminalità (Italia), Freedom House Romania a organizat șase sesiuni de training pentru magistrați și forțele de ordine publică din România, Bulgaria și Italia, dar și o conferință internațională la București, în scopul îmbunătățirii investigării și anchetării cazurilor de trafic de persoane. Evenimentul a fost susținut de anumite ambasade din România, Centrul European pentru Cercetare și Educație Juridică și Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Drept rezultate, au fost identificate cele mai bune practici și a fost îmbunătățit modul în care datele și informațiile din sectorul public sunt utilizate în cazuri legate de ancheta și urmărirea penală a traficului de persoane. A fost realizat un raport comparatic cu privire la utilizarea internetului și a datelor deschise în investigarea traseului financiar în cazurile de trafic de persoane. Au existat comunicate de presă cu privire la proiect și o poveste video despre o victimă a traficului de persoane. Unul dintre cele mai importante rezultate ale proiectului a fost dezvăluirea Cazului Țăndărei, una dintre cele mai violente rețele criminale de trafic de minori care acționează în mai multe state UE. Totodată, proiectul a lansat și un website pilot sub forma unei baze de date pentru magistrați și forțele de ordine implicate în cazurile de trafic de persoane.

Supporting the Confiscation and Recovery of the Proceeds of Crime in Romania