Bursele unSettled

Proiectul „Să învățăm din trecut, ca să construim viitorul” – „Learning from Our Past to Build the Future” – se desfășoară în perioada octombrie 2019-iulie 2021, marchează împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului. Freedom House România a oferit un număr de 150 de burse unSettled pentru tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, interesați să participe la taberele de studiu de la Sighet ale Festivalului de Idei unSettled de la Memorialul Sighet.

Provocarea cea mare a proiectului Freedom House o constituie  activitățile în care sunt atrași tineri, mai précis scoala programata sa fie  organizata în 2020, la Sighet. Astfel, în perioada 10-13 septembrie 2020, Freedom House România organizeaza a prima tabără de studiu de la Sighet, eveniment pilot la care participă 20 de studenți bursieri. Prezența în cadrul evenimentului are loc și în variantă video-audio online. Bursele unSettled acoperă toate cheltuielile de participare.

Prezența în cadrul evenimentului a fost posibilă și în variantă video-audio online. Bursele unSettled acoperă toate cheltuielile de participare (cazare, masă, transport, materiale, coffee breaks etc).

[dica_divi_carousel advanced_effect=”1″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default” _i=”1″ _address=”1.0.0.1″ /]

Școala de la Sighet este organizată cu sprijinul asociației Academia Civică. Vom organiza ateliere artistice, proiecții de filme, tur ghidat al muzeului Sighet, seminarii despre istoria comunismului și cursuri atractive de educație civică, sesiuni de gaming. Acesta este anul pilot. Planul pe termen lung este să oferim o structură curriculară profesorilor din școli pentru ca generațiile din ce în ce mai tinere să dobândească microbul cetățeniei participative”

Cristina Guseth, directoarea Freedom House România

Alături de noi este poeta Ana Blandiana, dizidenta comunistă, cea care l-a parodiat pe Nicolae Ceaușescu în poezia „Motanul Arpagic” și care în 2016 a primit titlul Poetul European al Libertății. 

Ana Blandiana, alături de Romulus  Rusan, a reusit acest proiect de success al societății civile: Muzeul Memorialul Sighet.

„Trăim o perioadă istorică și social-politică cu trăsături contradictorii, din care pot fi definite perfect opțiunile postcomuniste. Cât poate să mai dureze postcomunismul? Este istoria în stare să meargă în marșarier? Întotdeauna am spus că nu cred. În ultimii ani, m-am îndoit serios de asta. Acum, răspunsul meu este că există acest pericol. Nu s-a terminat lupta, trebuie să ne apărăm libertatea zi de zi și să avem grijă să nu ne lăsăm manipulați.”

Ana Blandiana

În scopul organizării prezentărilor din cadrul taberelor de studiu, Freedom House România a coordonat redactarea unei Curricula, pregătită de experți în domeniul istoriei comunismului și a activismului civic, care va servi drept bază a procesului educațional al studenților bursieri.

Marius Stan (Director de cercetare în cadrul Centrului Hannah Arendt, Universitatea din București), lect. univ. dr. Vlad Mureșan (Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), Germina Nagâț (Membru în Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității), Elena Calistru (președinta și fondatoarea Funky Citizens) și Ciprian Cucu (lector la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, vicepreședinte Forum Apulum) au fost cei care au conceput curricula inițială, ce urmează a fi testată în Școala de la Sighet.

Pentru organizarea taberelor de studiu de la Sighet, Freedom House România a selectat 10 lectori pentru a susține prezentarea Curriculei și a esențialului memoriei comuniste. Acești profesori de excepție au participat la un eveniment tip Training of Trainers în perioada 31 iulie-2 august 2020, la Predeal.

“Libertatea e de foarte multe feluri. E o noțiune polimorfă. De exemplu, în cei 30 de ani ai noștri de după ‘89 în mod evident am câștigat libertatea – o libertate care reprezenta în același timp libertatea de a fura și libertatea de a protesta. În ce măsură astea două au dus înainte sau înapoi societatea, este foarte greu de spus. Mai ales că este foarte greu de descoperit cât de diferită este libertatea care a fost primită în dar, față de libertatea pe care ți-ai câștigat-o . Diferența este imensă pentru că libertatea primită în dar – libertatea pe care voi o aveți, pentru care n-ați făcut nimic, pur și simplu v-ați născut după ‘89, v-ați născut liberi și aveți dreptul să faceți ce vreți – este de fapt o libertate nefolosită în întregime. În măsura în care nu vă implicați în societatea în care trăiți folosind această libertate împotriva acelora care pervertesc societatea. Această nefolosire a libertății, mie personal mi se pare un păcat de moarte pentru cei care au luptat pentru libertate; chiar și pentru tinerii care au murit în ‘89 și care au murit fără măcar să știe că nu era chiar o revoluție cea în care mureau.”

Ana Blandiana

În urma evenimentului, a fost creat Grupul de lucru al lectorilor, rețea care conlucrează pentru prezentările din cadrul taberelor de studiu de la Sighet, creând un fond didactic comun, adunând contribuția pedagogică a fiecăruia.

Caravana Zilele Filmului Românesc, inițiativă a Cinemascop și Voodoo Films, a fost partener al evenimentului. Aceasta se adresează publicului larg și aduce cele mai noi filme românești în orașe din țară în care numai există cinematografe, dar și acolo unde s-a pierdut obiceiul de a merge la cinema, în săli de teatru, săli ale Caselor de Cultură, spații neconvenționale, cinematografe.

Dosarul lui Mugur Calinescu (1965-1985), elev la Botosani

Mugur scrie cu creta mesaje anticomuniste pentru care este urmărit de securitate (aici ar fi interesant de văzut câți securiști se ocupau de el: zeci), „înfierat” într-o ședință de către profesorii și colegii săi.

Moare la 20 de ani de leucemie, existând suspiciunea că a fost otrăvit sau iradiat în timpul anchetelor de la Securitate. Dosarul său a inspirat piesa de teatru a Gianinei Cărbunaru și filmul lui Radu Jude: Tipografic Majuscul.

 

Discuțiile de la Predeal au privit, de asemenea, stabilirea formatului și a duratei evenimentului de formare a studenților în contextul epidemiei COVID-19.

În cadrul aceluiași proiect, Freedom House România a organizat, alături de parteneri, un marș comemorativ, în București, pe data de 22 decembrie 2019,la care au participat aproximativ 2500 de persoane. Scopul evenimentului a fost să marcheze momentul declanșării Revoluției Române acum 30 de ani și să aducă un omagiu victimelor evenimentelor de atunci. 

Partenerii evenimentului au fost asociații civice preocupate ca generațiile din ce în ce mai tinere să conștientizeze că Revoluția din 1989 n-a garantat libertatea, deși atunci, aceasta era speranța tuturor românilor.

Chiar dacă oamenii care au luptat în stradă, în urmă cu 30 de ani doreau ca România să scape de totalitarism și comunism, aceste pericole continuă sub alte forme: privilegii nemeritate ale clasei conducătoare, corupție, îngenuncherea justiției, dezinformare, dar mai ales lipsa de educație și cultura civică.

„Anul trecut am organizat marșul cu plecare din Piața Victoriei, pentru că pentru noi, generațiile mai tinere, acesta este locul unde am apărat statul de drept și „războiul” cu unii, care crezând că au câștigat alegerile, ne-ar putea întoarce în trecut. Pe 22 Decembrie numele revoluționarilor și urmașilor le vom rosti în dreptul Ministerului de Interne, fosta clădire a CC, de unde Ceaușescu a zburat cu elicopterul în decembrie 1989. Nu trebuie să uităm. Noi, generația tânără, trebuie să apărăm democrația câștigată cu prețul vieții acestor eroi. Este mai greu să o aperi decât să o câștigi.”

Marian Rădună, Geeks for Democracy, organizator al marșului comemorativ

În vederea promovarii burselor unSettled, Freedom House România a fost partener al Les Films de Cannes à Bucarest în cadrul secțiunii România – 30 de ani mai târziu. Prin această colaborare, Freedom House România participat la organizarea dezbaterilor cu regizorii și invitații ce au succedat proiecțiile de film și a promovat bursele adresate studenților în orașele București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Proiectul „Learning from Our Past to Build the Future” este derulat în parteneriat cu Fundația Academia Civică, Institutul de Investigarea a Crimelor Comunismului și Memoriei Exilului Românesc, Geeks for Democracy, Forum Apulum, Funky Citizens, iTeach.ro și susținut de Radio Europa Liberă și PressHub, rețea formată din 30 de publicații locale din România.

Acest proiect este finanțat, în parte, printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările și concluziile prezentate în acest proiect sunt ale organizatorilor și nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Comunicate