Confiscarea nu este folosita in toate statele membre, iar legile la nivel national sunt inegale, consecinta este dezastruoasa: lasam miliarde de euro pe an sa fie spalati si bagati in economia ilicita sau subterana, sau in retele criminale. Directiva privind punerea sub sechestru si confiscarea banilor si a bunurilor provenite din infractiuni a fost votata marti, 25 februarie, de Parlamentul European.
Confiscarea extinsa, introdusa prin lege in Romania in 2012, nu a fost aplicata. Instrumentul a fost reformulat in noul Cod Penal, intrat in vigoare la 1 februarie 2014. Experientele altor state UE recomanda confiscarea extinsa drept un instrument eficient. Profesionisti in domeniul justitiei din Romania, Italia si Franta ofera explicatii, intr-un material realizat exclusiv de EurActiv.ro.
Monica Macovei, europarlamentar PPE, a propus aceasta directiva. In dezbaterea din sesiunea de la Strasbourg, euro-deputata Monica Macovei, raportor, a prezentat ratiunile acestui demers:
– Confiscarea banilor infractorilor se va face mai usor si mai repede si toti vom avea de castigat. in primul rand, vor castiga cetatenii pentru ca, in bugetele publice, vor fi mai multi bani pentru scoli, spitale sau pensii.
Vor castiga bugetele nationale si bugetul Uniunii, pentru ca acestea vor creste. Numai in 2009, traficul de droguri, contrafacerea, traficul de fiinte umane si de arme mici au produs 2,1 trilioane de dolari si numai 1% din aceste venituri uriase sunt puse sub sechestru sau confiscate. Aceasta inseamna nimic. Banii raman la infractori si noi pierdem.
Confiscarea nu este folosita in toate statele membre, iar legile la nivel national sunt inegale, consecinta este dezastruoasa: lasam miliarde de euro pe an sa fie spalati si bagati in economia ilicita sau subterana, sau in retele criminale.
Negocierile au fost dure, dar avem astazi o directiva noua, prin care introducem norme minime la nivelul Uniunii si introducem noi modalitati de confiscare. Exemplu: se vor putea confisca bani si bunuri chiar daca inculpatul este bolnav sau a plecat din tara si procesul penal nu se finalizeaza printr-o condamnare.
Un pilon important al directivei este confiscarea extinsa a veniturilor care nu se pot justifica legal. De exemplu, daca esti condamnat pentru o suma mica de trafic de droguri – 1000 de euro – judecatorul iti evalueaza toata averea si, daca nu o poti justifica, ti-o confisca, prezumand ca provine tot din trafic de droguri. in calitate de raportor am urmarit cu prioritate sa aplicam confiscarea extinsa in cat mai multe cazuri.
Astfel, potrivit directivei, se va aplica in cazurile de:
1) coruptie activa si pasiva in sectorul public si privat, plus coruptie in cazul oficialilor europeni;
2) participarea la retele de crima organizata;
3) pornografie infantila;
4) criminalitate informatica si
5) orice infractiune pedepsita de lege cu cel putin patru ani inchisoare.
Un alt pilon important al acestei directive este confiscarea de la terti. Grupurile de criminalitate organizata transfera bunuri si bani catre terte persoane in scopul de a evita confiscarea. De exemplu: o persoana acumuleaza venituri prin infractiuni, apoi vinde sau face cadou sau pune pe numele altora aceste venituri. in aceste situatii confiscarea se va putea face daca bunul se vinde sub pretul pietei sau se doneaza sau exista indicii ca nu a fost o tranzactie reala. in plus, am reusit sa introducem in directiva notiunea de reutilizare sociala a bunurilor confiscate. Aceasta inseamna ca proprietatile confiscate vor putea fi folosite in interesul comunitatilor afectate sau in scopuri sociale sau, ca in Italia sau Marea Britanie, pentru cumpararea de masini sau alte echipamente necesare in lupta impotriva marii criminalitati. Aceasta directiva trebuie insa urmata de un pas si mai curajos: intr-o declaratie comuna, inclusa in directiva, Parlamentul si Consiliul cer Comisiei sa studieze posibilitatea introducerii procedurii de confiscare, in lipsa unei condamnari penale, chiar prin proceduri civile. Confiscarea civila a dat rezultate foarte bune in statele Uniunii in care se aplica. De exemplu, in Marea Britanie, hotararile civile de confiscare au vizat numai intr-un an de zile, 2011 -2012, 11 milioane de lire sterline. Sau: in aprilie 2013, bunuri in valoare de 1,2 miliarde de euro au fost confiscate de la un om de afaceri italian cu legaturi mafiote – intre aceste bunuri: 43 de companii, 98 de proprietati, 66 de conturi bancare si altele.
Articol preluat de pe euractiv.ro