Victor COZMEI (HotNews), Andreea PAVEL (Info Sud-Est Constanța), Roxana PRICOP (Ziarul Financiar) și Anca SIMINA (Gândul) – marii câștigători ai Tânărului Jurnalist al Anului în 2014

Victor COZMEI de la HotNews.ro, Andreea PAVEL, jurnalistă la Info Sud-Est din Constanța, Roxana PRICOP de la Ziarul Financiar și Anca SIMINA, ziarista Gândul.info, sunt cei patru câștigători ai premiilor de câte 1.000 euro ai ediției din 2014 (a-XVa) a Tânărului Jurnalist al Anului.

La festivitatea de premiere, reprezentanții sponsorilor E.ON România, UniCredit Țiriac Bank și ECO-ROM Ambalaje, precum și directorul fundației partenere pentru secțiunea Justiției, KAS – Media Program South East Europe, le-au înmânat laureaților TJA cele patru Mari Premii.

Festivitatea de premiere desfășurată în 26 noiembrie 2014, la Hotel Intercontinental, antrenată de jurnalistul Kamikaze Alexandru (DUCU) Hâncu, a prilejuit o scurtă trecere în revistă a istoriei concursului – 15 ediții, 75 de laureați, 21 de secțiuni – și o prezentare amănunțită a acestei ediții aniversare: 60 de înscrieri, numeroase candidaturi din presa locală (20) și trei din Republica Moldova.

UniCredit Țiriac Bank, ECO-ROM Ambalaje, E.ON România, dar și KAS – Programul Media Europa de Sud-Est sunt sponsorii secțiunilor, respectiv partenerul, care au făcut posibilă desfășurarea competiției în 2014.


Christian Spahr, Liviu Avram și Victor Cozmei - câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Justiție și Stat de drept

Pe lângă prezența reprezentaților partenerilor organizatori ai concursului, Cristina GUSETH – director Freedom House România și Horia GHIBUȚIU – Ringier România, festivitatea de premiere a ocazionat și o scurta discuție cu Petrișor OBAE – fondatorul Pagina de Media, fost laureat TJA în 2004, despre condiția ziariștilor profesioniști fără publicații pe măsura dorinței lor de independență și libertății lor de exprimare și despre succesul alternativelor online la mainstream media.

Reputatul desenator și caricaturist al ziarului Adevărul, Vali Ivan, ne-a bucurat nu numai cu intervenția lui tonică în cadrul Galei, dar și cu surpriza realizării portretelor celor patru câștigători ai Marelui Premiu.

De asemenea, editura Humanitas a avut bunăvoința de a oferi cărți valoroase finaliștilor și laureaților, festivitatea de premiere fiind susținută și de Antalis și Vinarte

Ovidiu Vanghele, Victor Cozmei, Christian Spahr, Liviu Avram și Attila Biro - piesele grele ale secțiunii Justiție și Stat de dreptSecțiunea JUSTIȚIE ȘI STAT DE DREPT, introdusă pentru prima dată în acest concurs cu sprijinul partenerului Programul Media Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer, i-a avut drept finaliști pe:


Ovidiu Vanghele
(Centrul de Investigaţii Media)
Fundația PSD-EADS

Lilia Zaharia
(Asociaţia de Presă Independentă din Republica Moldova)
Judecători cu case „fără preț” și pământuri „fără valoare”

Victor Cozmei (Hotnews.ro), câștigătorul Marelui Premiu la secțiunea Justiție și Stat de dreptJuriul, format din Liviu Avram (Adevărul ), Paul Radu (RISE Project) și Laura Ștefan (EFOR), s-a oprit în cele din urmă asupra lui Victor Cozmei , de la Hotnews.ro, care a câștigat Marele Premiu de 1.000 euro al acestei secțiuni.

Reprezentantul juriului, Liviu Avram (redactor șef adjunct al ziarului Adevărul) a remarcat articolul amplu al lui Victor Cozmei despre avocații condamnați pentru corupție care își continuă nestingheriți activitatea în fața instanțelor, „un subiect inedit, bine urmărit și documentat cu multe exemple concrete, exemplu clasic de subiect care, fără inițiativa personală a jurnalistului, nu ar fi ajuns să fie publicat.”


Christian Spahr
, directorul KAS Programul Media Europa de Sud-Est cu sediul la Sofia, l-a felicitat pe jurnalistul Hotnews.ro pentru investigația amănunțită și acuratețe, subliniind totodată dificultatea în care s-a aflat juriu în a alege între candidaturi atât de bune și mulțumindu-le lui Biro, Vanghele și Lilia Zaharia pentru strădania și curajul de a urmări subiecte dificile, de a dezvălui lucruri care sunt în umbră.


ECO-ROM Ambalaje, devenit un sponsor tradițional al TJA, oferind pentru a patra oară Marele Premiu la secțiunea MEDIU ȘI ECOLOGIE, care i-a avut drept finaliști pe:

Olga Ceaglei și Valentina Basiul – Centrul de Investigații Jurnalistice din Republica Moldova și „Adevărul” Moldova
Adevărul despre codrii Moldovei: bani, tupeu şi pile-n Parlament

Andreea Pavel – Info Sud-Est, Constanța
Inconștiență și ipocrizie! Statul român nu mai supraveghează iazurile de steril de la Baia, unde se procesa cuprul extras din mina Altân Tepe


Vlad Odobescu
– Casa Jurnalistului
Dr. Menci și OMG-urile lui Voiculescu

Juriul format din Cristian Lascu (senior editor al National Geographic), Sabina Fati (România Liberă) și Răzvan Mureșan (Business Magazin, laureat al TJA în 2012) a ales-o pe Andreea Pavel drept câștigătoare a Marelui Premiu la această secțiune.


Andreea Pavel, Info Sud-Est ConstanțaArticolul Andreei Pavel de la Info Sud-Est Constanța
a fost apreciat pentru abordarea documentată a unui subiect nebăgat în seamă de presa centrală – poluarea produsă de lucrările miniere abandonate, pericolul extraordinar pus de iazurile de steril lăsate de autorități în voia sorții, precum cel legat de exploatarea de cupru la Altân Tepe, a arătat reprezentanta juriului, Sabina Fati, redactor șef adjunct al României libere.

Reprezentanții sponsorului, directorul general al ECO-ROM Ambalaje dr. ing. Sorin Cristian Popescu și doamna Lorita Constantinescu, director de Relații Publice și Comunicare, i-au înmânat  Andreei Pavel Marele Premiu la această secțiune.

Freedom House România a subliniat și curajul Andreei Pavel și echipei de la Info Sud-Est care se alătură jurnaliștilor de la Ziua de Constanța în apărarea libertății de exprimare și presei libere într-un județ cunoscut pentru captura statului.  ECONOMIA
a fost una dintre cele mai disputate secțiuni, sponsorizată pentru a zecea oară de UniCredit Țiriac Bank. Au fost trei finaliști :

Roxana Pricop (Ziarul Financiar)Juriul format din jurnalistul Dan Suciu (purtător cuvânt al BNR), Serinela Spătărelu (director Ziare.com) și Lidia Moise (realizator TVR) s-a oprit în cele din urmă asupra Roxanei Pricop de la Ziarul Financiar, remarcată pentru „constanța calității articolelor publicate, claritate, acuratețe și stil. Valorificarea unor documentări ample și construcția robustă a articolelor au făcut accesibile teme compleze precum soarta pensiilor private ori au expus detaliat miza uriașă a reglementării retrocedării a jumătate din pădurile României” asumată de guvern în martie 2013.

Doamna Elena Constantinescu, Media Relations Senior Officer al celui mai stabil sponsor al TJA – UniCredit Ţiriac Bank i-a înmânat Marele Premiu jurnalistei Ziarului Financiar, Roxana Pricop.


Secţiunea ACTUALITATE INTERNĂ, sponsorizată în premieră de E.ON România a beneficiat de cele mai multe înscrieri: 30 de jurnaliști, dintre care 10 din presa locală, și 69 de articole de jurizat. Nominalizările acestei secțiuni au fost:


Anca Simina - Gândul.info - și Brîndușa Armanca, reprezentanta juriului la secțiunea Actualitate internă sponsorizată de E.ON RomâniaAntonio Glodeanu
  – Yahoo!News
„Orfanii” cu părinţi ai României

În absența unei autostrăzi ori a unui „drum expres” care să lege Alba Iulia de București, Dan Lungu (Mediafax Alba Iulia) a ținut să ne salute printr-o scrută intervenție video din capitala istorică a Transilvaniei, apreciind atenția acordată ziariștilor locali: „și în presa locală se face jurnalism de calitate și sunt mândru când văd articolele colegilor mei, care lucrează pe salarii mici,  dar cu multă pasiune și profesionalism.”

Anca Simina - Gândul.infoJuriul format din Andreea Pora (redactor șef adjunct, Revista 22), Alexandru Lăzescu (director, Ziarul de Iași) și Brîndușa Armanca (TVR Timișoara) a decis ca Marele Premiu să fie acordat ziaristei de la Gândul.info, Anca Simina.

Reprezentanta juriului, doamna Brîndușa Armanca, realizator al TVR Timișoara, a remarcat articolul bine documentat al Ancăi Simina despre vilele RA-APPS transformate de guvern în „locuințe sociale” pentru demnitari expirați.


Sponsori: UniCredit Ţiriac Bank, Eco-Rom Ambalaje, E-ON România, Fundaţia Konrad Adenauer, Programul Media Europa de Sud-Est, Editura Humanitas, Antalis, Vinarte.

Parteneri media: Asociatia Romana pentru Masurarea Audientelor, Biroul Roman de Audit Transmedia, B1TV, Dilema Veche, Gandul.info, Gazeta de Sud, HotNews, Institute The Magazine, Mediafax, Pagina de Media, Radio Romania Regional, RFI, Ziare.com, Ziarul de Vrancea, Ziarul de Iasi, Ziua de Constanța, Ziarul Financiar.