Un inginer ieșean vrea să restaureze Conacul Lambrino, unde regele Carol al II-lea s-a iubit cu Zizi Lambrino – PressHub

Conacul Lambrino este cunoscut mai ales prin împrejurările legate de controversata căsătorie morganatică (de rang inegal) între Carol al II-lea, principe moștenitor al României, și Ioana (Zizi) Lambrino. La această casă boierească, viitorul rege al României, Carol al II-lea, a facut numeroase vizite și a trăit tumultoasa povestea de dragoste cu Zizi Lambrino.

Pasionat de trecut, de valoarea arhitecturală și culturală a monumentelor istorice, în luna septembrie 2016, Marius Butnariu a cumpărat conacul de la foștii proprietari. Imediat după ce a făcut valoroasa achiziție, noul proprietar a studiat programele cu finanțare europeană nerambursabilă, pentru a identifica o aplicație financiară în vederea implementării unui proiect de reabilitare și restaurare a clădirii.

“Vreau să restaurez conacul exact cum a fost în epocă, cu intervenții la locul lor. Am făcut la Iași un curs pe fonduri europene, pe specializarea restaurator de bunuri culturale….