Ucraina a îngropat Acordul de asociere cu UE ce putea fi semnat la Vilnius, în 28 noiembrie

Uniunea Europeana si-a exprimat dezamagirea dupa incetarea acordului de asociere cu Ucraina. „Aceasta este o dezamagire nu numai pentru UE, dar cred ca si pentru poporul ucrainean. Noi credem ca viitorul Ucrainei este intr-o relatie stransa cu Uniunea Europeana”, a declarat reprezentantul UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.
Acordul de asociere propus Ucrainei de Uniunea Europeana a fost ingropat joi, la o saptamana inainte de semnarea sa prevazuta a avea loc la Vilnius, dupa ce Kievul a renuntat, pentru a „relansa relatiile economice cu Rusia”, scrie AFP. „Acordul de la Vilnius nu va fi semnat (…) Misiunea noastra se incheie”, a declarat agentiei poloneze de presa PAP fostul presedinte polonez Aleksandr Kwasniewski, emisar european aflat in capitala ucraineana alaturi de fostul sef al Parlamentului European Pat Cox, intr-o ultima tentativa de a debloca situatia.

Un pic mai devreme, premierul ucrainean Mykola Azarov semnase un decret care ordona „suspendarea procesului de pregatire a acordului de asociere intre Ucraina si UE”.

Aceasta decizie neasteptata a Kievului, un esec pentru UE si un succes al diplomatiei ruse, a fost adoptata pentru a „asigura securitatea nationala, pentru a relansa relatiile economice cu Rusia si pentru a pregati piata interna pentru relatii de la egal la egal cu UE”, isi justificase decizia Azarov, care in ziua precedenta avusese o intalnire tête-à-tête cu omologul sau rus Dmitri Medvedev.

De asemenea, Ucraina propune Moscovei si Bruxellesului crearea unei comisii tripartite asupra Comertului si „relansarea dialogului activ cu Rusia si alti membri ai Uniunii Vamale” conduse de rusi.

Acest decret vine dupa ce Parlamentul ucrainean a respins joi toate proiectele de lege care permit transferul in strainatate, pentru ingrijiri medicale, al opozantei Iulia Timoshenko, cerute de Uniunea Europeana inaintea semnarii unui acord de asociere.

Articol preluat de pe hotnews.ro