Tabăra de jurnalism de date în ziua 3: un invitat special a arătat cât de multă informație publică există chiar și în România

Tabăra de jurnalism de date și storytelling s-a încheiat sâmbătă, cu prezentarea cercetărilor făcute în echipe de cei 22 de jurnaliști și studenți la jurnalism participanți. Au testat astfel, în practică, ceea ce au învățat teoretic în primele două zile.

Dar, înainte de acest moment, tabăra de jurnalism de date și storytelling, organizată de Freedom House România, în cadrul programului „Democrația la pătrat: Uniți pentru schimbare”, realizat împreună cu Expert Forum, a avut un invitat special.

Florin Pop este inginer software și specialist în Identity and Access management. Sătul să tot vadă jaful din banii publici care se petrece în instituțiile statului, acesta a creat o aplicație care urmărește toate achizițiile care se fac prin portalul SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice).

Citește și: Tabăra de jurnalism de date și storytelling, ziua a doua. Despre speranța de viață și de ce bărbații trăiesc mai puțin

Florin Pop le-a prezentat jurnaliștilor aplicația privind urmărirea achizițiilor publice. Foto: Ion Lucian Petraș
Florin Pop le-a prezentat jurnaliștilor aplicația privind urmărirea achizițiilor publice. Foto: Ion Lucian Petraș

SEAP este un portal greu de urmărit de un cetățean sau chiar de către un jurnalist, așa încât aplicația lui Florin Pop permite căutări după filtre clare, crearea de rapoarte, pe baza datelor publice, dar și de grafice.

Astfel, poți afla care sunt instituțiile publice care au evitat licitațiile, folosind achizițiile directe, care sunt firmele care au obținut cele mai multe contracte cu statul, care sunt veniturile și cheltuielile primărilor, de exemplu.

Tabăra de jurnalism de date și storytelling continuă cu 2 sesiuni online

Tabăra s-a încheiat cu prezentarea cercetărilor realizate pe echipe în baze de date deschise de către cei 22 de jurnaliști și studenți la jurnalism participanți.

Crina Boroș și Rob Gebellof, cei doi traineri în jurnalism de date, au ascultat prezentările și au oferit feed-back.

Programul de specializare în data-journalism și storytelling, organizat de Freedom House România, împreună cu Expert Forum, continuă cu două sesiuni de training de la distanță, susținute de Crina Boroș și Ruxandra Hurezean, trainer în storytelling.

Și se va încheia cu publicarea articolelor rezultate în PRESShub și în publicațiile partener.

Citește și: A început tabăra de formare în jurnalism de date. 22 de jurnaliști și studenți s-au întâlnit cu Rob Gebeloff de la The New York Times, Ruxandra Hurezean și Crina Boroș

Crina Boroș și Rob Gebellof au analizat cercetările în date deschise făcute de jurnaliști
Crina Boroș și Rob Gebellof au analizat cercetările în date deschise făcute de jurnaliști

Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare aparțin autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!