Solidaritate cu Mircea Marian, agresat pentru dreptul la opinie

Ne exprimăm îngrijorarea faţă de agresarea jurnalistului Mircea Marian, ameninţat cu bătaia pentru opiniile sale, precum şi protestul faţă de atitudinea poliţiştilor care, deşi chemaţi la faţa locului, au continuat să asiste pasiv cum agresorul îl insulta pe ziarist cum că ar fi „vândut jidanilor”.

Acelaşi agresor îl insultase pe stradă pe Mircea Marian anul trecut, în timpul Referendumului pentru demiterea Presedintelui Băsescu.

Agresarea şi insultarea lui Mircea Marian s-au petrecut ieri, 16 mai, în spaţiul public, în zona Pieţei Unirii, forţele de poliţie prezente trimiţând victima, în timp ce aceasta continua să fie insultată, să depună plângere la secţia de poliţie.
 
Considerăm că acest grav incident este şi consecinţa unor campanii media ce amintesc de propaganda comunistă din anii ’40-‘50, campanii de intimidare a anumitor publicişti „vinovaţi” de “delict de opinie” şi a unor magistraţi care sunt implicaţi în combaterea corupţiei.

Aspecte ale acestor campanii de intimidare au fost relevate parţial în ceea ce-i priveşte pe magistraţi şi de ultimul raport MCV al Comisiei Europene şi consemnate în mai multe articole din presa occidentală.

 
Asemenea acţiuni de propagandă şi demersuri agresive vizează de fapt intimidarea magistraţilor şi restrângerea dreptului la opinie, aducând atingere statului de drept şi libertăţii de exprimare.
 
Suntem solidari cu Mircea Marian şi vom urmări cu atenţie evoluţia acestui dosar la Secţia 14 Poliţie.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul Român pentru Politici Europene
Expert Forum
Fundația Freedom House, România
Grupul pentru Dialog Social
Societatea Timișoara