Solicităm CSM să ia poziție față de imixtiunea premierului Ponta în justiție

Demiterea fără niciun fel de motive de la conducerea Secţiei I a DNA a unora dintre cei mai performanţi procurori – Lucian Papici şi Mariana Alexandru – și afirmaţiile grave și defăimătoare ale premierului Victor Ponta privind ”dosare politice”, ”procuror băsist, morarist, macovist” reprezintă o imixtiune gravă a puterii politice în actul de justiţie.

Lucian Papici tocmai finalizase și înaintase Procurorului Șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, dosarul ”fraudă la Referendum” cu propunerea de trimitere în judecată a vicepremierului Liviu Dragnea. Câteva ore mai târziu a fost demis fără explicații de Procurorul General Tiberiu Nițu, deși, cu doar nouă zile înainte, același procuror general îl delegase pe Lucian Papici pe această funcție pentru încă trei luni.


Ca șef al celei mai importante secții din DNA, cea de combatere a corupției, Lucian Papici a confirmat soluția de trimitere în judecată a unor nume sonore din politică sau magistratură: Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Cătălin Voicu, Gigi Becali, Traian Remeș. Mariana Alexandru, adjuncta lui Lucian Papici, a instrumentat, între altele, cazurile Adrian Năstase și Monica Iacob Ridzi. Demiterea celor doi procurori transmite un semnal politicienilor din toate partidele, dar și magistraților, că perioada 2000-2004 nu a apus defintiv și că justiția (Parchetul în mod special) poate fi subordonata din nou politicului.

Pe de altă parte, delegarea în aceste funcții a altor procurori, fără consultarea Procurorului Șef al DNA, așa cum impune Regulamentul instituției, produce instabilitate, forțează mâna Președintelui României și arată același dispreț pentru lege, proceduri și statul de drept manifestat de actuala putere în vara anului trecut.

Solicităm Consiliului Superior al Magistraturii să ia atitudine cu privire la aceste intervenții brutale în justiție și să apere independența procurorilor.

Expert Forum
Freedom House România
Centrul Român de Politici Europene
Grupul pentru Dialog Social
Societatea Timișoara