Solicitam CSM dezbatere publica. Revizuirea regulilor de comunicare dintre justitie si presa nu trebuie sa fie un PAS INAPOI CATRE CENZURA

Freedom House România și Expert Forum se alătură demersului organizaţiilor ne-guvernamentale care solicită Consiliului Superior al Magistraturii prelungirea perioadei de consultări pentru revizuirea Ghidului privind relaţia între justiţie şi mass-media.

În 27 februarie 2014, Freedom House România şi Expert Forum au cerut oficial Consiliului Superior al Magistraturii ca modificarea acestor reguli de comunicare să se realizeze transparent, cu consultarea celor interesaţi.
Am reamintit că regulile actuale (care urmează a fi revizuite după ce au intrat în vigoare a noile Coduri) au fost stabilite în cadrul unor consultări cu ONG-uri şi jurnalişti şi cu susţinerea partenerilor occidentali ai României – ambasadele Olandei şi Statelor Unite.

Acele dezbateri şi practica ce a urmat au contribuit direct la creşterea calităţii articolelor despre justiţie, la o mai bună informare a publicului şi la îmbunătăţirea relaţiei dintre justiţie şi presă.

De la adoptarea noilor Coduri însă, mai mulţi jurnalişti au acuzat opacitatea instanţelor și parchetelor în furnizarea unor informaţii care până acum erau publice.
Această situaţie crează suspiciuni şi restrânge dreptul publicului la informare.

Tocmai de aceea considerăm că este crucial ca modificarea regulilor de comunicare dintre justiţie şi presă să nu reprezinte un pas înapoi spre vremurile în care informaţia era cenzurată.
Reiterăm solicitarea de a revizui aceste norme cu participarea tuturor părţilor interesate – magistaţi, jurnalişti, ONG-uri cu expertiză – transparent şi profesionist, într-o dezbatere publică reală.

                                                                                                                                  10 martie 2014

Freedom House România
Expert Forum