În septembrie 2014, la Slobozia și Constanța s-au desfășurat două seminare de pregătire a magistraților și ofițerilor operativi în combaterea fraudei în achiziții.
Moderate de Laura Ștefan, expert anticorupție la Expert Forum, aceste evenimente au făcut parte din seria de 14 seminare din cadrul proiectului european „Combaterea fraudei în achizițiile publice”, derulat de Freedom House România și co-finanțat de Comisia Europeană.
Desfășurat la Slobozia între 17-19 septembrie 2014, cel de-al doisprezecelea seminar din această serie a reunit șase judecători, șase procurori și șapte ofițeri de poliție judiciară.
Seminarul de la Slobozia a beneficiat de prezența domnului Frédéric Teillet, procuror, magistrat de legătură în cadrul ambasadei Republicii Franceze la București – care a prezentat jurispridența franceză în ceea ce privește infracțiunile legate de achiziții publice -, și a domnului Marius Bulancea, consilier al Procurorului șef al DNA, care a vorbit despre metodologiile de investigare a fraudei în achiziții.
Domnul Bulancea a prezentat dificultatea în care se găsesc procurorii în absența unor incriminări specifice în legislația achizițiilor publice –OUG 34/2006-, spre exemplu atunci când constată încălcarea evidentă a legislației achizițiilor, dar este greu, ori imposibil de stabilit necesara legătură de cauzalitate între această încălcare și un prejudiciu cuantificabil adus autorității contractante ori producerea unei tulburări grave a bunului mers al administrației publice, pentru a o putea încadra la infracțiunea de abuz în serviciu. Există și cealaltă situație, care ridică problema sensibilă a aprecierii de către procuror a oportunității achiziției de către o autoritate publică, în care există prejudiciu în lipsa unor încălcări ale legislației specifice achizițiilor – respectarea formală a acesteia.
Cele mai multe dintre încălcările OUG 34 atrag răspundere contravențională. Dar a ne mărgini la aceasta poate fi o abordare superficială, a spus domnul Bulancea, căci răspunderea contravențională e subsidiară celei penale, și trebuie văzut dacă nu cumva faptele reprezintă infracțiuni. Procurorului îi revine să analizeze ce încălcări ale OUG 34 pot atrage și răspundere penală.
Cel de-al unsprezecelea seminar al proiectului s-a desfășurat la Constanța între 3 – 5 septembrie 2014. Aici au fost prezenţi cinci judecători de drept penal, patru judecători de la secția de contencios administrativ, șase procurori și opt ofițeri operativi din cadrul IGPR și DNA.
În cadrul acestui seminar, in calitate de trainer, a participat si doamna judecator de drept penal și format în cadrul INM Iuliana Ciolcă de la Curtea de Apel București, care a fost prezentă și la conferința de deschidere a proiectului (în martie 2013).
Doamna Ciolcă a vorbit despre prevenirea, combatarea şi sancţionarea neregulilor în achiziţiile publice, cu accent deosebit pe diferența dintre neregulile contravenție (art. 293 din OUG34/2006 lit. a-m) și neregulile intenționate (fraude), principalele modalități de fraudă (corupție, conflicte de interese, licitații fraudate sau dezechilibrate, scurgere de informații privind licitația, manipularea ofertelor de către personalul contractant, decontarea greșită a conturilor, autorizarea plăților către firme fictive) și pe detalierea infracțiunilor relevante: luarea și darea de mită (art. 289 nCP, respectiv 290 nCP), traficul de influență (art. 291 nCP) și cumpărarea de influență (art. 292 nCP), conflictul de interese (art. 301 nCP).
Un panel ce a fost foarte bine primit de către participanți a fost cel al domnului prim procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa. În cea de-a doua jumătate a anului 2013 și în primul trimestru al lui 2014, instanțele române au soluționat definitive cinci dosare de achiziții publice ale Parchetului General, patru dintre acestea fiind instrumentate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Ultimele două seminare din cadrul proiectului „Combaterea fraudei în achizițiile publice” se vor desfășura în luna octombrie 2014, la Pitaru (jud. Dâmbovița) și Craiova.