În perioada 12-14 iunie 2013, s-a desfășurat la Șuior, județul Maramureș, cel de-al doilea seminar al proiectului dedicat combaterii criminalității din domeniul achizițiilor publice. Temele abordate au fost prezentate și în cadrul primului seminar, cu mențiunea că, de această dată, speakerii au adaptat prezentările la nevoile participanților, prin prisma experienței anterioare. Astfel, pe lângă rezolvarea spețelor din domeniul dreptului administrativ, participanții au primit spre rezolvare pe grupe și spețe din domeniul dreptului penal. Printre cele mai dezbătute subiecte la acest seminar se numără:
– Oportunitatea achiziției publice, în ce măsură servește aceasta cu adevărat comunității;
– Modul de calcul al prejudiciului;
– Problematica circumstanțelor imprevizibile;
– Încheierea de acte adiționale, Seminarul a fost moderat de Sorin Fusea – președintele Asociației Naționale a Specialiștilor în Achiziții (ANSA).
Prezentările au fost susținute de către:
– Silviu Cristian POPA – preşedinte complet, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC)
– Mihai FENTZEL – inspector de integritate, Agenția Națională de Integritate (ANI)
– Ecaterina Milica DOBROTĂ – specialist, ANSA
– Oliver ALDEA – judecător Landgericht Kassel, Germania
– Diana UNGUREANU – judecător, trainer Institutul Național al Magistraturii (INM)
– Constantin PREOTEASA – comisar şef, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR)
– Marius BULANCEA – consilier al Procurorului Șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA)
– Teodor Florin CUCIUREANU – şef serviciu specialişti, DNA
– comisar-şef Mărgărit MARINESCU și subcomisar Adrian PASCU – DNA
– Camelia BÎRDÎZĂU – expert, Autoritatea Națională a Specialiștilor în Achiziții (ANRMAP)
– Corina NEAGA – specialist ANSA
Silviu Popa, președinte complet, membru colegiu în cadrul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, a deschis acest al doilea seminar și a făcut o introducere în materie, prezentând contextul achizițiilor publice, termenii de referință și actorii implicați în acest proces. Domnul Popa a adăugat că în procesul de atribuire a contractelor, criteriul de atribuire “prețul cel mai scăzut” este cel care poate stimula abuzul.
Dezbaterile au adus în discuție problematica stabilirii prejudiciului, dezbătută și în cadrul primului seminar: comisarul-șef al DNA, Mărgărit Marinescu, a menționat că DNA folosește instanțele specializate pe care le are în calcularea prejudiciului, apelează la specialiștii în domeniu. Pe de altă parte, autoritatea contractantă va fi cea mai în măsură să stabilească prejudiciul. De asemenea, comisarul șef al IGPR, Constantin Preoteasa, a menționat că de cele mai multe ori, în derularea anchetelor, trebuie să se pornească de la autoritatea contractantă.
De asemenea, dna Dobrotă, specialist ANSA, a adus în discuție problematica circumstanțelor imprevizibile în implementarea contractului: pe de o parte, participanții au admis că pot exista circumstanțe care într-adevăr nu pot fi prevăzute, iar pe de altă parte, în cazul întârzierii realizării unor lucrări, pot fi aplicate penalități, conform clauzelor contractului (nu înseamnă, neapărat, că există prejudiciu).
Dl comisar-șef Preoteasa a atras atenția asupra realizării actele adiționale în cadrul contractelor: simplul fapt că a fost încheiat un act adițional nu reprezintă o infracțiune, ci poate consitui un semnal de alarmă: dacă procedura va fi investigată în timp real, pot fi făcute anumite legături și se poate ajunge la sursa problemei.
Oliver Aldea, judecătorul german specializat în infracțiuni economice, a vorbit despre pericolul de a desconsidera fraudele economice în temeiul concepției că “Sunt doar bani”, nu a fost nimeni prejudiciat, nu este nimeni care să se plângă, doar statul. Întrebat care este durata procedurilor judiciare până la finalizare, dl judecător a menționat că, în Germania, media este de șase luni.
Conform formularelor de feedback, participanții au apreciat abordarea multiinstituțională a proiectului, soluționarea spețelor pe grupuri, interactivitatea, abundența informațiilor și a dezbaterilor. Seminarul și întregul proiect au fost apreciate ca fiind bine-venite și foarte utile pentru activitatea viitoare din acest domeniu.
Seminarul a fost cel de-al doilea din seria celor 14 menite să aducă în discuție și să dezbată problematica achizițiilor publice din România.