Scrisoare pentru un Parlament al cetăţenilor

Întrucât se apropie alegerile parlamentare din decembrie, amintim că partidele și formațiunile politice au promis în trecut să-și nominalizeze noii candidați prin mecanisme transparente, în baza unor criterii minimale de profesionalism și integritate. De asemenea, partidele au promovat într-adevăr în ultimii ani coduri de conduită sau prevederi în statut legate de integritate. Momentul selecției candidaților este însă cel care dovedește dacă realmente partidele și intenționează să aplice fără rezerve aceste principii de integritate și profesionalism. Drept urmare, vă invităm să prezentați public criteriile de selecție a candidaților pentru alegerile parlamentare din 2012. Prezentarea acestor criterii va crește transparența alegerilor și gradul de informare a cetățeanului privind opțiunile din buletinul de vot și este în concordanță cu bunele practici electorale. Cum Parlamentul este forul legislativ suprem, ales prin vot direct de către cetățeni, susținem că este datoria partidelor și formațiunilor politice să demareze un proces electoral cât mai transparent, în toate etapele sale, pornind chiar de la selecția candidaților.

Conform sondajelor de opinie, instituțiile publice fundamentale ale statului, printre care și Parlamentul sunt creditate de către cetățeni cu încredere scăzută. Astfel, devine datoria și sarcina comună a societății civile și a partidelor politice de a susține desemnarea și prezența unor actori politici integri, care au capacități profesionale solide și viziune pentru asigurarea funcționării instituției în sensul recuperării încrederii din partea cetățenilor.

Nu în ultimul rând, este în avantajul partidelor să-și însușească și să publice aceste criterii de selecție, fapt care le va aduce un câștig electoral celor cu criterii mai bune și a căror aplicare se va dovedi prin lista finală de candidați. Sperăm ca prin aceste criterii să fie selectați candidați dispuși să-și folosească mandatul exclusiv în interesul public, răspunzând așteptărilor cetățenilor în aceste vremuri dificile.


București, 10 septembrie 2012

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să o contactați pe Otilia Nuțu, Expert Forum, la e-mail [email protected].


Semnează:

Expert Forum
Asociația Pro Democrația
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Grupul pentru Dialog Social
Societatea Timișoara
Freedom House
Fundatia Rațiu pentru Democrație
Centru de Resurse pentru Participare Publică
Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS