Şcoala de Vară de la Memorialul Victimelor Comunismului, Sighet

Studenții de la UNATC București și de la Facultatea de Litere şi Istorie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca participă în această perioadă la Şcoala de Vară de la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană și este derulat în parteneriat cu patru organizații din România și Polonia.

De la ‘Represiunea preventivă” la ”Teroarea pe cote’, ‘Comunismul și societatea românească’ și ‘Poate poezia salva lumea?” sunt temele conferințelor din această dimineață susținute de profesor universitar doctor Virgiliu Ţârău de la Universitatea Babeș-Bolyai și de Ana Blandiana, președintele fundației ”Academia Civică’.

Tinerii cursanţi, studenți şi masteranzi la Universitatea Națională de Arta Teatrală și Cinematografică ‘I.L. Caragiale’ și la Universitatea Babeș-Bolyai, vor analiza în aceste zile ale săptămânii și alte subiecte de interes major privind ‘Războiul Rusiei contra Ucrainei, cauze și consecințe’ sau ”Rusia și Europa, o istorie complicată’.

La Sighet, tinerii vor desfășura vizite de documentare la Cimitirul Martirilor, la Casa Memorială „Elie Wiesel’ – muzeu al culturii evreiești din Maramureș, și la Muzeul Satului din municipiu.

(Radio România Actualități – 5 iulie 2022)