România, fruntaşă în traficul european de ființe umane

Cele mai multe prostituate din Europa provin din Romania şi Bulgaria. Chiar şi în Olanda, unde prostituţia este legală, organizaţiile luptă cu traficul de carne vie. Victimele fenomenului sunt ajutate să scape de sub influenţa proxeneţilor şi primesc protecţie. Cele care vor să se întoarcă sunt trimise înapoi în ţară.

Un sfert dintre fetele din vitrinele cartierului plăcerii din Amsterdam, Olanda, provin din România. Majoritatea au fost vândute şi trăiesc, zilnic, un coşmar. Ineke van Buren le ajută să scape de sub tirania proxeneţilor şi să-şi construiască o viaţă normală.

„Fetelor le este teamă să vorbească despre ce li se întâmplă, fiind forţate să lucreze ca prostituate. Ele devin dependente de proxenetul lor, căruia îi dau toţi banii. Le e frică de ce ar putea proxenetul să le facă lor sau familiilor lor. Unele sunt şi dependente de droguri”, spune Ineke van Buren, reprezentant Fier Fryslân România.

România este campioană în ceea ce priveşte traficul de ființe umane. Fenomenul pare să fi scăpat de sub control şi în opinia Ianei Matei, care lucrează de 14 ani cu minori traficaţi.

„Au fost 3 fete pe care le-am cunoscut în biroul poliţistului. Aşa cum am primit eu informaţia, era vorba de prostituate care trebuiau să meargă la doctor şi aveau nevoie de un sandwich, cred. Şi am găsit 3 copii acolo – de 14, 15 şi 15 ani şi jumătate”, spune Iana Matei, preşedinte Reaching Out România.

Numai în 2012 au fost identificate peste o mie de victime ale traficului de ființe umane, majoritatea de la ţară.

„Statul sau autorităţile locale nu pot asigura pentru toate familiile toate condiţiile minimale care să asigure o prevenire reală a situaţiilor de risc pentru copii”, spune Carmen Şahan, consilier principal la Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului.

Cele mai multe victime din România ajung în Belgia, Italia sau Spania.

Citește aticolul aici.