Robert Cazanciuc a autorizat aplicarea confiscării extinse

Judecatorii le iau averile ascunse marilor corupti! Pana ce directiva europeana privind obligativitatea confiscarii extinse va intra in vigoare, cel mai probabil la jumatatea anului viitor, autoritatile romane s-au decis sa se pregateasca deja pentru ceea ce va reprezenta o adevarata revolutie in sistemul nostru judiciar.

Astfel, odata cu obisnuitele felicitari de sfarsit de an, sefii celor mai importante instante din tara au primit din partea conducerii Ministerului Justitiei si recomandarea sa aplice cu mai multa fermitate prevederile legale deja existente cu privire atat la instituirea sechestrului, cat si la confiscarea averilor celor condamnati pentru fapte de coruptie. Dar care, cel putin pana acum, reusisera sa-si salveze miliardele dupa ce-si trecusera firmele pe numele unor rude apropiate sau ale nevestelor de care divortasera intre timp.

Modificarile de ultima ora aduse legislatiei permit magistratilor sa recupereze prejudicul creat de cei acuzati de diverse infractiuni de coruptie, de macro-criminalitate economica sau comise cu violenta.

Numai ca, dupa cum arata rapoartele inaintate Ministerului Justitiei, judecatorii s-au ferit ca dracu de tamaie sa aplice litera legii si cu privire la acest aspect, multumindu-se, de cele mai multe ori, doar cu condamnarea la cativa ani de inchisoare a celor declarati vinovati. Asta in timp ce averile fabuloase stranse in urma comiterii respectivelor infractiuni ramaneau bine merci in familie, prin tot felul de tertipuri avocatesti.

Astfel, fie ca atunci cand deveneau suspecti treceau cele mai profitabile afaceri pe numele unor asociati, fie ca divortau formal, in regim de urgenta, de sotiile cu care continuau insa sa traiasca in aceleasi vile somptuoase, marii corupti reuseau sa-si puna miliardele la adapost. Iata insa ca Robert Cazanciuc continua sa taca si sa faca, asa ca le-a cerut instantelor sa fie fara mila atunci cand vine vorba de aplicarea confiscarii extinse.

De la Adriean Videanu pana la Ioan Niculae, aproape ca nu exista miliardar important din Romania zilelor noastre care sa nu fie implicat in cel putin un dosar penal. Iar noua stategie a magistratilor romani ii va afecta in primul rand pe acestia. Pentru ca, mai mult ca sigur, procurorii care instrumenteaza cazurile vor cere in primul rand confiscarea sau cel putin blocarea averilor acestora. Iar judecatorii, acuzati tot mai insistent ca pana acum nu au indraznit sa se atinga de banii marilor bogatani, se vor vedea nevoiti, la randul lor, sa dea niste exemple severe ca lucrurile s-au schimbat.

Articol preluat de pe http://www.enational.ro/