Proiectele Freedom House România și Expert Forum, menționate în Raportul tehnic al Comisiei Europene

Raportul tehnic atașat Raportului MCV dat publicității de către Comisia Europeană în 28 ianuarie 2015 menționează drept exemple de bună practică mai multe proiecte derulate de Freedom House România în parteneriat cu alte organizații ne-guvernamentale, în special cu Expert Forum, cu instituții oficiale – Ministerul Justiției, CSM, INM, Parchetul General, DNA, CNSC sau ANI– cu platformele HotNews.ro și EurActiv, cu asociații profesionale precum Asociația Națională a Specialiștilor în Achiziții (ANSA).

Astfel, un subcapitol al capitolul 4, în care este descris rolul societății civile în combaterea corupției, face vorbire despre seria de seminare „Media și Justiția” derulate de Freedom House România și Expert Forum în cadrul Inițiativei pentru o Justiție Curată

Este menționat anume seminarul „Procurorii și presa. Respectarea graniței și a dreptului la informare”, finanțat de ambasada SUA la București, la care au participat 14 jurnaliști 12 procurori anticorupție, eveniment desfășurat în contextul publicării de către CSM a noilor reguli de comunicare dintre magistrați și ziariști. 

Raportul tehnic al Comisiei Europene menționează, de asemenea, programul „Combaterea fraudei în achiziții publice”, proiect internațional complex, de anvergură, derulat de Freedom House România în parteneriat cu 17 instituții publice și organizații neguvernamentale, co-finanțat de Comisia Europeană și sprijinit financiar de fundația Konrad Adenauer – Programul Stat de Drept și ambasadele Olandei și Marii Britanii.

Raportul tehnic al Comisiei Europene menționează formarea în cadrul acestui proiect, în 2014, a 122 de magistrați și ofițeri de poliție judiciară. 

Un alt subcapitol subliniază „rolul jucat de media în conștientizarea problemei corupției, precum și în identificarea unor cazuri specifice. Un proiect numit Dosare de achiziții publice [secțiune realizată în parteneriat cu Hotnews.ro și EurActiv România] a fost lansat în aprilie 2014 pentru a atrage atenția asupra corupției în achiziții și identificarea portițelor legislative folosite”, arată documentul citat. „Rezultatele au fost folosite in investigatii penale cu prejudicii de milioane de euro. De asemenea, a dezvăluit anumite practici care pot contribui la identificarea si descurajarea altor cazuri.(…) Platforma a fost lasată ca parte a a proiectului „Combaterea fraudei în achiziții. O abordare operațională” coordonat de fundația Freedom House România cu parteneri instituționali importanți din România, Franța și Germania.”

Documentul ce însoțește Raportul MCV menționează și proiectul derulat de Direcția Generală Anticorupție – „Development of the civil society involvement in drafting, implementing and assessing anticorruption policies” – în care fundația Freedom House România este unul dintre parteneri alături de Expert Forum, Asociația Pro-Democrația, Centrul pentru Jurnalism Independent, Institutul pentru Politici Publice.

În cadrul acestui proiect s-a realizat un Raport de evaluare al implicării ONG-urilor în redactarea, implementarea și monitorizarea politicilor anti-corupție în România, precum și un Manual de bune-practici de cooperare, cu exemple specifice din România, Bulgaria, Olanda și alte state membre.

ROMANIA_Technical_Report.pdf