Între 13-15 iunie 2014 s-a desfășurat un nou seminar „Media și Justiție” din seria lansată de Inițiativa pentru o Justiție Curată.
Beneficiind de prezența unui procuror federal american și a unui purtător de cuvânt al unui parchet districtual, seminarul a dezbătut relația dintre procurori și jurnaliști, tensiunea dintre dreptul la informare, dreptul la un proces echitabil și nepericlitarea intereselor justiției.
14 jurnaliști și 12 procurori au participat la acest seminar organizat la Fundata (jud Brașov) de Freedom House România cu susținerea Ambasadei Statelor Unite ale Americii in programul Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) și moderat de Laura Stefan, expert anticoruptie la Expert Forum.
Jimmye S. Warren, procuror federal cu o îndelungă practică în dosare de corupție, spălare de bani și crimă organizată, și Patricia Hartman, purtător de cuvânt al Parchetului Districtului de Est – Pennsylvania și jurnalist cu peste 20 de ani de experiență (laureat al unui Premiu Emmy pe când lucra pentru FOX Television), au abordat problema comunicării dintre parchete și media, explicând regulile Departamentului de Justiție al SUA care ghidează această relație.
Confiscarea extinsă și imunitatea parlamentară, în vizor
Au mai fost prezentate și explicate noile tehnici de supraveghere, arestul la domiciliu, controlul judiciar pe cauțiune, acordul de recunoaștere a vinovăției, precum și problemele cu care s-au confruntat procurorii și jurnaliștii după intrarea în vigoare a noilor Coduri, la 1 februarie 2014.
Dezbaterile din cadrul seminarului au atins și subiecte precum procentul foarte mic de recuperare a prejudiciului și instituția confiscării extinse.
A fost discutat și un subiect fierbinte pe agenda publică – imunitatea parlamentarilor și a foștilor miniștri, felul în care Parlamentul înțelege să interpreteze această imunitate și impactul respingerii cererilor Parchetului asupra principiului egalității cetățenilor români în fața legii.
În SUA, congressmanii și senatorii au imunitate numai pentru declarațiile pe care le fac în incinta Camerei Reprezentanților ori Senatului. Orice declarații făcute în alte împrejurări pot fi investigate dacă sunt defăimătoare, și, bineînțeles, orice suspiciuni privind infrațiuni săvârșite putând fi anchetate fără niciun fel de opreliște, ca în cazul oricărui cetățean american.
Jimmye S.WARREN
Este procuror coordonator și manager de program în cadrul Biroului pentru dezvoltare externă, asistență și instruire a procurorilor (OPDAT), organism al Departamentului de Justiție al SUA care oferă asistență parchetelor din alte țări.
În 2013, Jimmye S. WARREN a primit Premiul de Onoare al Departamentului de Stat al SUA pentru merite deosebite, drept recunoaștere a contributiei remarcabile pe care a avut-o în tranziția spre un nou Cod de Procedură Penală în Macedonia și în promovarea respectului pentru valorile statutului de drept.
Între 2001 și 2009 , doamna Warren a lucrat la Centrul de Formare al Direcției Penale din Departamentul de Justiție al SUA, a supervizat si condus activitățile de training pentru angajații Direcției Penale.
Din 1995 până în 2001, doamna Warren a fost procuror la Washington, în cadrul Departamentului Fraude al Direcției Penale a Departamentului de Justiție. Aici, a activat în cadrul Secției de Combatere a Spălării Banilor și apoi în Secția Narcotice. Ea a condus o investigație care s-a întins pe cinci ani și a vizat trei mari corporații din industria tutunului din SUA. De asemenea, a coordonat investigații importante privind fraudele din sectorul asigurărilor medicale și din domeniul investițiilor, anchete finalizate cu condamnări. Doamna Warrren a luat parte la coordonarea unui dosar de referință din Districtul Arizona, care a vizat acțiuni complexe de spălare de bani și trafic de droguri.
Înainte de a fi transferată la Washington, Jimmye S. WARREN a fost între 1979-1991 procuror federal în Districtul Colorado (Denver) și în Districtul Centru – Los Angeles – al Californiei (peste 18 milioane locuitori, cel mai populat dintre cele 93 de districte americane).
Patricia HARTMAN
Doamna Hartman este purtătorul de cuvânt al Procurorului șef și al Parchetului Districtului de Est – Pennsylvania.
Parchetul investighează infracțiuni de competență federală (precum terorism, trafic de droguri, spălare de bani, turism sexual sau infracțiuni informatice), unele dintre ele având implicatii internationale și presupunând interacțiunea cu ambasadele străine. Aceste cazuri implică adesea colaborarea cu jurnalisti străini și mass-media din întreaga lume.
Parchetul federal anchetează, de asemenea, fraude bancare și în domeniul asigurărilor medicale, corupția în administrație și crima organizată.
Ca specialist in relații publice, Patricia Hartman se consultă cu și îl sfătuiește pe Procurorul șef al Districtului în cazuri aflate în vizorul mass-media.
Îi consiliază pe cei 133 de procurori federali ai Parchetului cu privire la regulile de comunicare decise de Departamentul de Justiție al SUA și de Parchetul Districtului de Est – Pennsylvania. Procurorii federali din acest district se consultă adesea cu ea înainte de a vorbi cu un reporter sau de a acorda un interviu. Patricia Hartman facilitează de multe ori aceste interviuri cu jurnaliști, după ce a ajuns la concluzia că sunt adecvate.
De asemenea, doamna Hartman organizează conferințele de presă, scrie sau editează toate comunicatele de presă ale Parchetului, redactează articole de opinie și întocmește punctaje când este necesar.
Înainte de a lucra pentru Parchet, Patricia HARTMAN a fost redactor de știri și producător al unei emisiuni informative la postul afiliat NBC din Philadelphia și producător distins cu un premiu Emmy pe când lucra pentru FOX Television. Pe lângă acest premiu Emmy, a mai fost premiată de United Press International, Radio Television and News Directors Association și Society for Professional Journalists.
Inițiativa pentru o Justiție Curată (IJC) a demarat în 2007 într-o coaliție de șapte ONG-uri. Proiectul a fost derulat ulterior de Freedom House România și Expert Forum. Ințiativa pentru o Justiție Curată a susținut reforma justiției, sprijină consolidarea statului de drept și politicile anticorupție.