Mircea Diaconu, incompatibil in viata reala, cauta semnaturi si rol de candidat la Parlamentul EuropeanFostul senator Mircea Diaconu (declarat incompatibil de Inalta Curte de Casatie si Justitie – ICCJ) strânge semnaturi pentru candidatura la Parlamentul European.


Un alt incompatibil, Ákos Mora, își continuă activitatea în Senat, în ciuda faptului că, în 2013, Curtea Constitutională (CCR) a cerut Senatului să ia o decizie în ceea ce-l privește.

Campania de semnaturi pentru candidatura lui Mircea Diaconu si continuarea mandatului unui senator incompatibil subminează eforturile depuse de Agentia Nationala de Integritate și de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Asemenea situații înfățișează România ca o țară în care legea, justiția și integritatea sunt disprețuite. 

Expert Forum, Freedom House România, IPP și CRPE au solicitat Parlamentului și BEC să respecte deciziile CCR și ICCJ.


 

Principiul integritatii trebuie aplicat si candidaturilor la Parlamentul European 

Organizațiile semnatare constată cu îngrijorare perpetuarea unor practici extrem de dăunătoare pentru imaginea României prin promovarea în fața electoratului a unor oameni care au probleme de integritate. 

Ne referim mai exact la aceia cu privire la care instanțele au pronunțat fie hotărâri penale de condamnare, fie hotărâri privind constatarea stării de incompatibilitate, a conflictelor de interese sau a dobândirii nejustificată a averii.

Este inadmisibil într-un stat de drept ca legile să fie făcute de astfel de oameni și ca ei să ne reprezinte în Parlamentul European.

[Mircea Diaconu, un incompatibil și o candidatura pe semnaturi la Parlamentul European]
Constatăm cu îngrijorare că fostul senator Mircea Diaconu strânge semnaturi pentru candidatura la Parlamentul European, deși printr-o hotărâre judecătorească definitivă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a constatat că Mircea Diaconu a fost într-o stare de incompatibilitate când a exercitat simultan demnitatea publică de Senator şi funcţia de Director al Teatrului Nottara.

[Ákos Mora, legea unui incompatibil]
Pe de altă parte, încă din noiembrie 2013 Curtea Constituțională (CCR) a constatat cu unanimitate de voturi existența unui conflict juridic de natură constituțională între Justiție și Parlament în cazul senatorului Ákos Mora, al cărui mandat nu încetase în ciuda deciziei ICCJ de constare a existenței unei stări de incompatibilitate. Curtea Constituțională (CCR) a cerut atunci Senatului să ia o decizie în cazul parlamentarului incompatibil Ákos Mora după interpretarea legală a legii 176/2010.

Lipsa de reacție a Senatului, care a decis să ignore decizia CCR, perpetuează practic conflictul juridic de natură constituțională și reprezintă un precedent extrem de periculos pentru celelalte instituții ale statului.

Solicitam în primul rând Parlamentului să se comporte loial față de celelalte puteri ale statului și să respecte deciziile CCR și ale ICCJ.

Solicităm instituțiilor cu atribuții în materia validării candidaturilor la diverse alegeri să aplice în fiecare caz în parte legea în spiritul și litera ei și să respingă acele candidaturi care nu sunt conforme.

Continuarea activității în Parlamentul României ori strâgerea de semnaturi pentru candidatura la Parlamentul European a unor aleși declarați incompatibili reprezintă o încălcare a angajamentelor luate de România privind promovarea principiului integrității.

Totodată, astfel sunt anulate eforturile depuse de Agenția Națională de Integritate și de instanțe în limitarea situațiilor de incompatibilitate, conflict de interese si de dobândire în mod nejustificat a averilor.

Expert Forum

Freedom House România

Centrul Român pentru Politici Europene

Institutul pentru Politici Publice

Inițiativa pentru o Justiție Curată (IJC) a demarat în 2007 într-o coaliție de șapte ONG-uri. Programul IJC a fost derulat ulterior de Freedom House România și Expert Forum. Ințiativa pentru o Justiție Curată a susținut reforma justiției, sprijină consolidarea statului de drept și politicile anticorupție.