Pregătire specializată pentru judecători în protecţia documentelor clasificate şi expertizele audio-video în dosarele de corupţie

Pe lângă aspectele teoretice şi practice dezbătute, seminarul desfăşurat miercuri, 12 iunie 2013, a prilejuit şi vizitarea Centrului Naţional de Interceptări al SRI precum şi a Serviciului Tehnic al DNA.

Este cel de-al cincilea seminar din cadrul Programului Naţional Interinstituţional de pregătire specializată a judecătorilor secţiilor penale ale curţilor de apel şi tribunalelor. Programul este iniţiat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu participarea Parchetului de pe lângă ICCJ, DNA, DIICOT, SRI.

Tema seminarului a fost “Protecţia documentelor clasificate în procedura judiciară. Aspecte practice referitoare la expertizele audio-video, constatările tehnico-ştiinţifice şi percheziţiile informatice în procesul de apreciere a materialului probator în cadrul dosarelor având ca obiect infracţiunile de corupţie şi criminalitate informatică”.

Vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Rodica Aida Popa, a prezentat aspecte practice privind protecţia informaţiilor clasificate în procedura judiciară, şeful Direcţiei Juridice a SRI, col. Dumitru Dumbravă, a prezentat sistemul naţional de interceptare a comunicaţiilor, procurorul Horaţiu Baias, şef Serviciu la DNA, a explicat funcţionarea serviciului tehnic al DNA, vorbind despre concludenţa expertizelor audio-video, în timp ce Ioana Albani, procuror, şeful Serviciului de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul DIICOT, a prezentat aspecte practice referitoare la constatările tehnico-ştiinţifice şi percheziţii informatice în soluţionarea unor dosare de criminalitate informatică.

În partea a doua a seminarului au fost vizitate Centrul Naţional de Interceptări al Serviciului Român de Informaţii precum şi Serviciul Tehnic al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, asigurând o dimensiune practică a cunoaşterii aspectelor tehnice ce sunt valorificate în expertizele specifice, se arată într-un comunicat al ICCJ.

Mai multe amănunte pe juridice.ro