România va fi monitorizata la capitolul Justitie inca cel putin un an de zile, se arata in schita raportului MCV care va fi adoptat si dat publicitatii miercuri. In document sunt prevazute explicit mai multe cerinte care vor trebui respectate de institutiile din Romania.
Proiectul de raport are doua parti, una politica si una tehnica, informeaza Digi24 care prezinta schita de raport.
„În decembrie 2013, decizii ale Parlamentului au amintit ca principiile de substanta si obiectivele reformei sunt departe de a fi intelese si respectate„, se arata in debutul partii politice a documentului, facandu-se referire la incercarile Parlamentului de a modifica, in decembrie, Codul Penal si de a trece intr-un mod netransparent legea gratierii si a amnistiei.
În schimb, autorii raportului subliniaza rolul pozitiv jucat de Curtea Constitutionala in respectarea statului de drept si restabilirea legii.
„Provocarea autoritatii Curtii Constitutionale din vara lui 2012 nu s-a mai repetat, iar Curtea si-a consolidat, mai degraba, rolul de important arbitru. Curtea va continua sa aiba un rol-cheie in apararea principiilor statului de drept, precum separatia puterilor in stat, inclusiv in ceea ce priveste viitoare discutii despre revizuirea Constitutiei”, se arata in raport.
CSM-ului i se cere sa isi spuna parerea despre tot ceea ce tine de sistemul judiciar si „sa excluda schimbarile care dau posibilitatea politicienilor sa influenteze conducerea sistemului judiciar sau sa puna la incercare independenta sau autoritatea justitiei”.
ANI este laudata pentru ca „si-a sporit rezultatele in ciuda atacurilor aproape permanente ale politicienilor”, atacuri care, remarca autorii raportului, „au coincis de cele mai multe ori cu anchete ale ANI in cazurile celor care atacau”.
In schimb, Parlamentului i se cere „sa se abtina de la incercari de a crea privilegii in privinta incompatibilitatilor si sa nu modifice reglementarile privind conflictul de interese”.
„Raman valabile ingrijorirarile cu privire la independenta justitiei si exista numeroase exemple de rezistenta la integritate si masuri anticoruptie, la nivel politic si la nivel administrativ (…) Rezistenta institutiilor-cheie in combaterea coruptiei impotriva presiunii sustinute a aratat ca reforma a prins radacini in zone importante ale societatii romanesti.
Pe de alta parte, deschiderea cu care pietrele de temelie ale reformei ar putea fi rasturnate in Parlament a fost o amintire ca nu exista consens in privinta urmaririi obiectivelor MCV. De asemenea, a scos la iveala dubii in ceea ce priveste angajamentul pentru combaterea coruptiei si promovarea unui sistem judiciar independent„, se mai arata in documentul prezentat de Digi24.
In aceste conditii, expertii Comisiei Europene recomanda, printre altele, introducerea in Codul de Conduita al parlamentarilor a prevederii potrivit careia parlamentarii si Parlamentul sunt obligati sa respecte independenta justitiei si deciziile judecatoresti.
De asemenea, se cere sa se asigure CSM conditiile necesare ca sa isi consolideze activitatea de protejare a independentei sistemului judiciar.
In proiectul de revizuire a Constitutiei trebuie introdusa obligatia executivului si legislativului de a respecta independenta sistemului judiciar, se mai arata in raport.
In plus, se fac o serie de recomandari referitoare la reforma judiciara, iar autoritatilor de la Bucuresti li se cere aplicarea uniforma si fara exceptii a legislatiei privind incompatibilitatile, conflictul de interese si avere nejustificata, dar si continuarea luptei impotriva coruptiei.
Articol preluat de pe www.ziare.com