„Orașul uitat. Dă viață monumentelor” – seminar pentru jurnaliști desfășurat în 5-7 mai

România a pierdut în ultimii 25 de ani mai multe clădiri de patrimoniu decât au fost demolate în timpul regimului comunist. O spun arhitecții, istoricii, o vedem și noi. O parte au fost demolate sau lăsate în paragină pentru a face loc unor construcții noi, mai mari și mai profitabile, altele au fost abandonate, fie din cauza regimului de proprietate incert, fie din lipsa banilor. Totul cu complicitatea autorităților, care din nepricepere și neputință ori din cauza corupției nu au făcut nimic în acest sens.

 

În următoarele luni, în cadrul proiectului „Orașul uitat. Dă viață monumentelor”, derulat de Freedom House, vom scrie despre clădiri de patrimoniu dispărute, mutilate, lăsate în paragină, despre corupția din acest domeniu, despre nepăsare și ignoranță. Vom identifica cauzele care ne-au adus în această situație și vom căuta soluții. Totodată, vom prezenta și exemple fericite, cu oameni extraordinari, care au reușit să restaureze astfel de clădiri, să le dea viață și să le transforme în afaceri de succes.

În 5-7 mai, o parte din jurnaliștii care vor face parte din proiectul „Orașul uitat. Dă viață monumentelor”, s-au întâlnit, alături de specialiști din domeniu, la Lepșa, județul Vrancea. Cu ocazia acestui seminar, jurnaliștii au putut afla mai multe despre legislația de urbanism șia zonelor protejate (Florin Băltean – arhitect), Patrimoniul Mondial UNESCO în România, patrimoniul industrial și Institutul Național al Patrimoniului (Irina Iamandescu – director al Direcției de patrimoniu imobil din cadrul INP), politici publice pentru monumente istorice (Liviu Ianăși – Asociația Planificatorilor Urbani din România), ARCEN – Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (Adrian Buta – vicepreședinte ARCEN), respectiv roluri ale actorilor urbani în protecția patrimoniului (Cristian Leonte și Andreea Pavel, ziarul Info Sud-Est).