ANTICORUPTIA: bună pentru România, ineficientă în local – Nicolae TAȘCĂ

Jurnalistul Nicolae Tașcă din Vulcan, care a participat recent la un seminar Freedom House România în cadrul proiectului „Bursele Europene: Jurnaliști în Dialog”, scrie în Jurnalul Văii Jiului un editorial scurt și precis despre anticorupție. 

În cadrul seminarului au fost abordate teme legate de mecanismele de anticorupție, de statul de drept precum și de capacitatea de atragere și absorbție a fondurilor europene.

„Bună pentru România, ineficientă la nivel local”

de Nicolae Tașcă, publicat pentru prima dată în Jurnalul Văii Jiului

Oameni cu informații foarte bune susțin că lupta anticorupție din România și activitatea Direcției Naționale Anticorupție este sursă de inspirație pentru alte state europene. Mai ales pentru ce s-a întâmplat în ultimii ani.

Doar nu credeați ca până și acest fenomen numit corupție o fi vreo invenție românească. O, nu. Au și europenii corupții lor, iar premieri la pușcărie nu e chiar o originalitate românească.

Însă e de remarcat că e și România sursă de inspirație pentru ceva pe vechiul continent.

Nu avem noi autostrăzi și nu ne prea pricepem să atragem fonduri europene, dar suntem buni la prins corupți.

Iar prin cancelariile Uniunii Europene se vorbește de România în termeni favorabili, că în rest în toate statisticile suntem pe ultimul loc.

Sensibilitatea multor țări la corupție a crescut vertiginos în ultimii ani. Mai ales din cauza împuținării resurselor generată de criza economică.

Așa s-a ajuns ca fenomenul care pune România pe primele pagini ale marilor ziare din Europa să fie considerat o amenințare la securitatea Uniunii Europene. Astfel că e de așteptat ca pui de DNA sa fie create și prin alte state. 

Aceasta stare de fapt contrastează foarte mult cu percepția de la nivelul comunităților mici, unde cetățeanul are senzația – destul de aproape de adevăr – că de corupții de la nivel local nu se prea atinge nimeni.

Presa scrie aproape zilnic despre fapte care pot fi prinse oricând între coperțile unui dosar penal, dar, cu toate astea, nu se întâmplă nimic.

Marea corupție este un fenomen foarte grav (și mă refer la corupția de la nivel guvernamental sau ministerial), dar corupția medie și mica este parcă și mai gravă (și aici mă refer la corupția de la nivel local). Cu atât mai mult cu cât acest gen de corupție este mult mai bine percepută de către cetățeanul obișnuit.

După ani de inactivitate în structurile locale, șefii DNA par că au trecut la acțiune. Și îi înlocuiesc pe șefii structurilor teritoriale, îi cheamă la București sau îi rotesc între ei.

Nu trebuie să fii Einstein ca să înțelegi că la o structură de unde n-a ieșit niciun dosar de răsunet e o mare problema, adică acea structură fie e coruptă, fie e formată din oameni care nu se pricep.

Ca multe alte lucruri și lupta împotriva corupției are un caracter dual. Adică, într-un fel se întamplă lucrurile la nivel mare și cu totul altfel la nivel mic.

Sper să nu treacă multă vreme și să putem vorbi despre același fenomen și de aceeași apreciere a europenilor și atunci când vom auzi de dosare ale DNA în care sunt prinse nume ale unor oameni cu mare notorietate locală.

Abia atunci vom putea spune că DNA este o sursă de inspirație și pentru societatea românească. 

Articolul poate fi consultat în original aici.