Mustrari dure pentru Romania din partea OSCE: Amendamentele privind insulta si calomnia pot duce la autocenzura

Dunja MIJATOVIC, Reprezentant OSCE pentru libertatea mediaOrganizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) dezaproba amendamentele prin care insulta si calomnia devin din nou incriminate de Codul Penal si solicita autoritatilor romane sa nu introduca aceste masuri in textul de lege.

„Incriminarea discursului poate pune frana dezbaterilor si poate fi folosita pentru a proteja oficialii de critici. Teama de acuzatii penale ar putea duce la autocenzura si, in cele din urma, poate avea un efect nedorit asupra jurnalismului de investigatie. De aceea, sunt ingrijorata de recentele amendamente legislative”, a declarat Dunja Mijatovic, reprezentantul OSCE pentru libertatea media, potrivit Mediafax.
Mijatovic a condamnat modul in care societatea civila a fost exclusa din procesul de consultare, dar face un apel la autoritatile competente din Romania pentru a respinge amendamentele cu pricina. Totodata, reprezentanta OSCE a spus ca, daca Romania va adopta aceste masuri, va face un regres in ceea ce priveste libertatea presei si a amintit de momentul 2006, cand insulta si calomnia au fost dezincriminate.

De asemenea, Dunja Mijatovic a atras atentia ca rolul jurnalistilor este acela de a informa „societatea asupra unor chestiuni de interes public fara teama de a fi urmariti penal”.

Marti, parlamentarii Comisiei Juridice din Camera Deputatilor au adoptat mai multe amendamente controversate, printre care se numara si un proiect de lege pentru abrogarea articolelor din Codul Penal privind calomnia si insulta. 

Articol preluat de pe ziare.com