Monica MACOVEI cere eliminarea vizelor pentru Republica Moldova, dacă raportul CE din iunie va fi pozitiv

Monica MACOVEI, europarlamentarÎntr-o intervenţie în Parlamentul European, Monica Macovei a cerut finalizarea negocierilor pentru Acordul de Asociere cu UE, astfel încât acesta să poată fi parafat la summitul de la Vilnius din noiembrie 2013. Europarlamentarul român a cerut Comisiei Europene să facă o declarație în acest sens cu ocazia Consiliului de Cooperare de la Luxembourg din 25 iunie.

De asemenea, Monica Macovei a cerut ca la summitul de la Vilnius din noiembrie să fie anunțată și eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni, în cazul în care Chișinăul va obține un Raport pozitiv din partea Comisiei Europene.

Comisia trebuie să evalueze la sfârșitul acestei luni implementarea ultimei faze a Planului de Acțiune pentru liberalizarea vizelor.

„Republica Moldova este foarte importantă pentru Uniunea Europeană și nu vrem să se piardă în hățișurile tranziției de la comunism spre democrație; (…) vrem ca democrația și bunăstarea să se instaleze ireversibil în Republica Moldova”, a spus Monica Macovei, preşedinte al delegaţiei Parlamentului European în Comitetul de cooperare UE-Republica Moldova.

Un eventual anunț privind eliminarea vizelor sau finalizarea negocierilor pentru Acordul de Asociere cu UE ar însemna un câștig politic semnificativ pentru noul guvern pro-european al lui Iurie Leancă instalat în 30 mai la Chișinău, după criza politică din aprilie, care putea compromite, ori amâna pentru multă vreme, angajamentul pro-occidental al Republicii Moldova.