Monica Macovei: „Banii negri trebuie confiscați pentru a lichida rețelele de crimă organizată, corupție sau terorism!”

„Confiscarea in procese penale si numai după o condamnare penală este total insuficientă pentru a lupta cu criminalitatea organizată. Desigur avem si confiscare extinsă, mai nou, în penal, însă este puţin aplicată”, a spus Monica Macovei, raportor pentru Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni.

Europarlamentarul a susţinut necesitatea adoptării confiscării civile: „Se recomandă statelor membre ONU să adopte confiscarea care să nu se bazeze pe condamnarea penală, confiscarea prin proceduri civile pentru activităţi de natură penală. Este folosită cu succes în Marea Britanie şi în Irlanda, unde statul porneşte un proces civil pentru recuperarea bunurilor. Statul constată că sunt activităţi de natură penală, dar nu se uita care sunt persoanele implicate ci trebuie să facă dovada că din activităţile penale a rezultat bunul (bani, imobile). Evident nu urmăreşti trimiterea în închisoare a cuiva, ci recuperarea bunurilor”, a spus Monica Macovei. 

In opinia Monicăi Macovei, prioritatea este confiscarea banilor care provin din activitatăţi penale. “S-a ajuns ca unii să stea în închisoare, în timp ce banii lor negri circula producând noi reţele de crimă organizată, coruptie sau terorism, ceea ce este total ineficient. Banii negri trebuie confiscaţi pentru a lichida aceste reţele”, consideră Monica Macovei.

Intreg articolul pe www.evz.ro