În Raportul MCV dat publicității în 22 ianuarie 2014, Comisia Europeană enumeră printre obstacolele în combaterea corupției la nivel înalt procentul ridicat de pedepse cu suspendare. Acesta arată că instanțele nu consideră corupția drept o infracțiune gravă și indică retincența „judecătorilor de a-și asuma consecințele unei constatări a vinovăției”.
În acest context, raportul MCV cere „îmbunătățirea bilanțului de rezultate în ceea ce privește confiscarea bunurilor [provenite din infracțiuni] și recuperarea activelor. Confiscarea extinsă, care cuprinde și activele rudelor, rămâne o procedură recentă la care se recurge relativ rar.”
Documentul consemnează și informațiile furnizate de ministerul Justiției: „Legea din 2012 privind confiscarea extinsă a fost aplicată de organele de urmărire penală în 34 de cazuri în perioada cuprinsă între 1 ianuarie și 1 septembrie 2013. O singură hotărâre care presupunea confiscarea extinsă a fost pronunțată în instanță, iar cazul face în prezent obiectul unui recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.”
Raportul MCV recomandă „utilizare a noilor posibilități, cum ar fi confiscarea extinsă”.
Raportul tehnic atașat menționează în pag. 31 cererea DNA adresată Guvernuui încă din 12 septembrie 2013 privind detașarea a 50 de polițiști judiciari care să formeze un birou de investigații financiare:
„DNA consideră benefică înființarea unei structuri interne specializate care să se ocupe de investigații financiare. Aceasta ar putea duce la o recuperare mai mare a bunurilor provenite din corupție și ar face eficace noile prevederi privind confiscarea extinsă. DNA se confruntă cu o foarte mare încărcare cu dosare de infracțiuni economice (aproximativ 120 de dosare pe procuror). Potrivit DNA o astfel de structură va avea nevoie de propriile resurse de investigații, în special pentru a preveni scurgerile de informații. DNA a cerut ministerului Justiției, în septembrie 2013, să-și completeze personalul cu 50 de posturi pentru polițiști judiciari și agenți. Consiliul SUperior al Magistraturii a avizat favorabil această cerere.”