Mark GRAY despre numirile procurorilor: Procedura pe care Comisia Europeană a recomandat-o nu a fost urmată

„Procedura pe care Comisia Europeană a recomandat-o nu a fost urmată. Cred că asta trebuie spus clar”, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, referitor la procedura de numire a șefilor de la Parchetul General și DNA. „Trebuie să ne concentram pe pașii următori, există o expresie în engleză – nu trebuie sa plângem după laptele vărsat (¬You should not cry over spilt milk¬ în original – n.red.). Cred că asta e important și nu are rost sa ne mai uităm inapoi”, a mai spus Gray, adaugând că „următoarea mișcare îi revine președintelui”.
„Este important să continue procedura care dă ocazia CSM să analizeze candidații nominalizați. În acest moment ne concentrăm pe acest lucru. Putem discuta ore întregi despre ce trebuia și ce nu trebuia făcut în trecut, dar suntem acum unde suntem”, a mai spus Mark Gray.

„Ne vom face cunoscut punctul de vedere în diferitele stadii ale procedurii de numire a șefilor de parchete, așa cum facem și acum. În cele din urmă, e sarcina autorităților române de a lua deciziile și de a decide cum avansează”, a adaugat Gray.

„Astăzi am avut anunțul CSM privind calendarul audierilor. Pentru Comisia Europeană, CSM are un rol clar în acest proces, potrivit legii: să-și dea avizul pe aceste nominalizări. Comisia crede că CSM trebuie sa aibă această posibilitate. Credem ca acest lucru trebuie să se întâmple și apoi va fi rândul președintelui să facă următoarea mișcare”, a mai spus Mark Gray.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene nu a comentat numele nominalizate de premierul Victor Ponta și nici poziția exprimată de ambasadele SUA și Marii Britanii.

De notat că poziția exprimată de Comisia Europeană diferă de poziția comunicată recent de Ambasada SUA și de Ambasada Marii Britanii, care au salutat nominalizările făcute de premierul Victor Ponta la șefia Parchetului General, DNA și DIICOT. 

Continuarea aici