Am lucrat câteva săptămâni la ancheta despre afacerea imobiliară a lui Robert Negoiță de lângă Protan. Realitatea mi-a întrecut orice așteptări.
Am dat peste:
– o autoritate de mediu neputincioasă,
– o administrație locală coruptă,
– un ziar gratuit inventat ca să atace la comandă (plus un fost coleg de ziar pe care-l respectam, transformat în mercenar) și
– acțiuni de sabotaj demne de filme cu mafioți.
Pentru o astfel de anchetă eforturile sunt mari, amenințările – uneori directe, iar timpul e cea mai mare provocare.
Însă momentul în care colegii din redacție vin să te felicite este neprețuit.
Premiul Tânărul Jurnalist al Anului 2008, Secțiunea Mediu, a fost o confirmare și un plus de încredere că merg pe drumul cel bun.
Adevarăta provocare este însă să rămâi tot timpul cinstit cu tine însuți, să refuzi presiunile din exterior și, mai ales, din interiorul redacției, să nu-ți fie lene să întrebi și de trei ori dacă este nevoie și să pleci întotdeauna de la premisa că trebuie să afli ce se întâmplă, nu să demonstrezi puținul pe care-l știi.
Livia CIMPOERU
Livia CIMPOERU a participat la Tânărul Jurnalist al Anului cu trei articole publicate în Evenimentul Zilei în 2008.
- Nori ruginii peste casele de lux din sud
- Piata alimentelor ecologice, sabotata de falsuri
- Afaceri imobiliare care-ți mută nasul
Cel de-al treilea articol se referea la complexul rezidențial Confort City construit de frații Negoiță lângă fabrica Protan. Terenul pe care au construit era foarte ieftin tocmai din cauza mirosurilor insuportabile emanate de Protan.
Ulterior, mirosurile de la Protan puneau în pericol business-ul imobiliar.
Confort City este tocmai complexul rezidențial care a luat foc în 2012, soldat cu distrugerea a peste 40 de apartamente.
Evenimentul putea avea un sfârșit tragic, intervenția pompierilor fiind îngreunată de bariera pusă la intrarea în complex și de nefuncționarea sistemului de hidranți.
„Articolele ei impresionează prin stilul sobru, cursiv, analitic, echilibrat şi sunt foarte bine documentate. Se remarcă atât diversitatea şi actualitatea subiectelor, cât şi tratarea lor în „cheia” potrivită, lipsită de emoţiile şi prejudecăţile care contaminează de obicei genul respectiv”, si-a justificat juriul format din Cristian Lascu (National Geographic), Corneliu Belciug (Green Report) și Dan Stoica (SRR) premiul acordat Liviei Cimpoeru.
PROIECT CONTROVERSAT
Afaceri imobiliare care-ţi mută nasul
Livia Cimpoeru
Luni, 20 Octombrie 2008
Protan se luptă cu problemele de mediu şi cu interesele economice ale fraţilor Negoiţă.
Compania Protan, singurul mare operator de activităţi de ecarisaj din sudul ţării, se zbate între riscul suspendării activităţii, din cauza problemelor de mediu, şi presiunile exercitate de oamenii de afaceri Sorin Robert şi Ionuţ Negoiţă care au interese imobiliare în zonă şi cer închiderea fabricii.
Activitatea fabricii ar putea fi suspendată de la 1 noiembrie, pentru că a întârziat finalizarea staţiei de epurare. Pe de altă parte, fraţii Negoiţă ridică la doi paşi de Protan, în Popeşti Leordeni, un complex rezidenţial compus din 12 blocuri şi un mall. Oamenii de afaceri le-au promis viitorilor locatari ai ansamblului Confort City, dezvoltat de Domus Stil, că se vor bucura de tot confortul, în ciuda mirosului îngrozitor emanat în urma incinerării de resturi animale. Specialiştii de mediu susţin că desfiinţarea Protanului, indiferent de cauze, ar fi o adevărată catastrofă.
Canalizarea buclucaşă
Dacă, în urmă cu câţiva ani, fraţii Negoiţă aveau de ce să-i fie recunoscători Protanului pentru preţurile mici la terenuri, prezenţa vecinului urât mirositor nu prieşte afacerilor cu apartamente. Ziarul „ring“ (deţinut de cei doi fraţi) a susţinut timp de trei luni o campanie anti-Protan, culminând cu un protest în faţa fabricii.
Marele scandal dintre Protan şi firma fraţilor Negoiţă a izbucnit însă în urmă cu o lună, când fabrica a anunţat suspendarea activităţii din cauza unei „acţiuni de sabotaj“. Conducerea i-a acuzat pe oamenii lui Negoiţă că au înfundat intenţionat, cu pietriş şi moloz, canalizarea exterioară. Timp de două săptămâni, producătorii de carne au stat cu leşurile în curte sau au dat bani grei pe transport la alte societăţi de ecarisaj.
Canalizarea se află pe terenul de 300 de metri pătraţi revendicat atât de Negoiţă, cât şi de Protan. În mai, anul acesta, firma de imobiliare a împrejmuit, fără autorizaţie, terenul cu un gard, demers pentru care a primit şi amendă. Protan, care a intentat proces, susţine că terenul e domeniu public, având în subsol fosta magistrală de evacuare a apelor uzate folosită de fabrică încă de la înfiinţare, în 1984. Sorin Ionescu, purtătorul de cuvânt al fraţilor Negoiţă, a precizat însă că, potrivit actelor, terenul aparţine companiei imobiliare.
În loc de birouri, blocuri de locuinţe
Compania Domus Stil vinde „1.700 de apartamente noi situate într-o zona aerisită, în plină dezvoltare“, deşi ansamblul are autorizaţie de construcţie doar pentru clădiri de birouri. „Zona este aerisită din punctul de vedere al densităţii de construcţii“, explică Ionuţ Negoiţă.
Deşi legea îi permite dezvoltatorului imobiliar să schimbe destinaţia clădirilor, clienţii cumpără, deocamdată, apartamente cu statut incert. Primele două blocuri vor fi inaugurate în curând, iar unii proprietari au început deja să se mute.
Pentru Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Bucureşti (ARPMB) lucrurile sunt clare: acolo au fost avizate birouri.
„Iniţial, pentru Confort City am primit un dosar cu funcţiunea de locuinţe. Fiind într-o zonă sensibilă şi gândindu-ne că ulterior vom avea o grămadă de sesizări, am hotărât ca dosarul să intre pe procedura de evaluare, iar printr-un raport de mediu să se stabilească viitoarele implicaţii, inclusiv ale zonei industriale asupra zonei de locuinţe“, a declarat Simona Săceanu, director executiv al ARPMB. Procedura durează cel mai puţin 4 luni, aşa că dezvoltatorul a retras documentaţia şi a înlocuit-o cu una pe funcţiunea de birouri şi servicii.
„De data aceasta, am renunţat la procedura de evaluare. Important era să nu se locuiască, să nu fie copii“, a precizat ea. Schimbarea destinaţiei, pentru care Domus Stil a înaintat deja cerere la primărie, presupune însă obligatoriu o lungă procedură de evaluare a impactului de mediu şi, în final, avizul ARPMB. „Cu siguranţă avem autorizaţie de construcţie, nu ştiu de unde aţi scos că nu avem. Nu pot să vă dau acum detalii, pentru că nu sunt la birou“, ne-a declarat ieri Robert Negoiţă.
Îţi mută nasul din loc, da-i ieftin
Viitorii proprietari se bucură de preţul relativ mic al locuinţelor (de pildă, 94.000 de euro un apartament cu două camere) şi minimalizează prezenţa fabricii. „Ne-au zis că Protanul o să se închidă“, spunea, săptămâna trecută, o clientă aflată la vizionare. O contrazice directoarea Protan, Cristina Miu: „Nu suntem o societate pe care s-o muţi de colo colo. Până acum am făcut la Popeşti investiţii de 3.800.000 de euro. E normal să se dezvolte oraşul, dar trebuie să fie o dezvoltare gândită. Nu se poate să ridici blocuri oriunde este terenul ieftin, pentru că trebuie să ţii cont şi din ce cauză este ieftin“.