Litigii pe Fonduri Europene

Începând cu 2010, Freedom House România a implementat 3 proiecte referitoare la activitatea Oficiului European de Luptă Antifraudă – OLAF. Cele trei proiecte, finanțate prin Programul Hercule al Comsiei Europene, au vizat: Contrabanda și contrafacerea produselor din tutun, Achizițiile publice, Îmbunătățirea protecției juridice a intereselor financiare ale UE în România.

În cele 3 conferințe ale ultimului proiect Îmbunătățirea protecției juridice a intereselor financiare ale UE în România” (21-22 Iunie 2018, București; 27-28 Septembrie 2018, Cluj-Napoca; 27-28 Februarie 2019 București) au fost instruite peste 200 de persoane.

Printre beneficiari s-au numărat  funcționari din administrația publică locală și centrală, inclusiv de la Ministerul Fondurilor Europene și Autoritatea de Audit, precum și companii de consultanță sau entități din mediul privat.

În cele 3 conferințe ale ultimului proiectÎmbunătățirea protecției juridice a intereselor financiare ale UE în România” (21-22 Iunie 2018, București; 27-28 Septembrie 2018, Cluj-Napoca; 27-28 Februarie 2019 București) au fost instruite peste 200 de persoane.

Printre beneficiari s-au numărat  funcționari din administrația publică locală și centrală, inclusiv de la Ministerul Fondurilor Europene și Autoritatea de Audit, precum și companii de consultanță sau entități din mediul privat.

Dintre temele abordate amintim: Simplificarea Fondurilor Europene (de Bogdan Rogin, consilier de stat la Guvernul României, în 2018); Măsuri de ordin legal și administrative pentru combaterea fraudei. Expertiza transnațională și transferul de bune practici. (de Maria Ntziouni Doumas, consilier pe Politica antifraud la OLAF și Marius Vasiliu, expert pe Auditul proiectelor finanțate de UE); Probleme în atragerea şi utilizarea fondurilor UE. Monitorizare şi sancţiuni. Recuperarea prejudiciilor cauzate bugetului naţional şi bugetului UE (de Eugenia Marin, judecător).

 

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Proiectele OLAF au identificat și promovat mecanismele de prevenire și combatere a fraudei care implică fondurile europene, raportul final al ultimei ediții concluzionând că fondurile europene trebuie să fie condiționate de respectarea statului de drept:

„Bugetul Uniunii Europene poate fi afectat de situații în care o deficiență generalizată în ceea ce privește statul de drept într-un stat membru afectează sau riscă să afecteze buna gestiune financiară și protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene. Statul de drept este una dintre principalele valori pe care se bazează Uniunea, așa cum ne reamintește articolul 2 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, precum și preambulul la tratat și la Carta drepturilor fundamentale UE.”