Laura STEFAN – O saptamana pana la dezastru

După 1 februarie noile Coduri vor da justiţia peste cap. Deşi semnalul a fost transmis pe toate canalele, inclusiv de profesioniştii din branşă, fiind preluat şi în raportul MCV, guvernul refuză să aplice remediile simple necesare noilor Coduri, Penal şi de Procedură Penală. Situaţia e mai gravă decât vă imaginaţi. 

 Analiza integrală a Expert Forum poate fi consultată aici:
O săptămână până la dezastru. Policy Brief no. 27, Ianuarie 2014
Dacă trece 1 februarie 2014 fără să se rezolve problemele semnalate de practicieni în proiectele propuse, se va ajunge la bulversarea sistemului de justiție penală din România. Incă de la începutul anului judecătoarea Livia Stanciu, președinta ICCJ, solicita guvernului adoptarea în cel mai scurt timp a unei ordonanțe de urgență care să modifice textele legale în punctele deficitare. Acest apel a rămas fără răspuns până în prezent, adăugându-se solicitărilor scrise pe care DNA și DIICOT le trimiseseră Ministerului Justiției pentru a modifica articolele cu probleme. (…)

Dacă textele intră în vigoare chiar și o singură zi, dezastrele produse în sistemul de justiție penală vor fi ireparabile, anulându-se practic munca unui întreg sistem judiciar. Asta, deoarece în dreptul penal operează principiul legii penale mai favorabile care se aplică mereu cu prioritate: o intervenție legislativă ulterioară intrării în vigoare a codurilor nu va mai putea rezolva nimic în privința faptelor comise până la acea dată.

Astfel:

 Există păreri diferite privind interpretarea “legii celei mai favorabile”, adică incertitudine în sistem.

 Au scăzut pedepsele la infracţiuni grave contra patrimoniului, deci multe cauze se pot prescrie rapid.

 Interceptarea convorbirilor devine nefezabilă – atât DNA cât și DIICOT au criticat soluția legislativă care permite folosirea interceptărilor doar după începerea urmăririi penale; practic această prevedere blochează anchetele în cazuri de mare corupție.

Soluția, în al doisprezecelea ceas, constă în amânarea intrării în vigoare a noilor Coduri cu câteva luni – ideal până la începutul noului an judiciar, în septembrie – și corectarea imediată prin ordonanță de urgență a deficiențelor.