Procurorul-șef al DNA a declarat astăzi că una din mizele finale ale anchetelor este confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni. “Desigur, vedem persoane condamnate care se bucură de bunurile obținute ilegal. Stau trei-patru luni în închisoare iar apoi își conduc liniștiți Mercedes-ul, sau își folosesc piscina,” a declarat Kovesi.
Declarațiile au fost făcute la conferinţa organizată de Expert Forum şi Freedom House România pe tema noilor provocări în lupta corupţiei la nivel înalt, fenomen care tarează în special domeniul achiziţiilor din bani publici.
O investigație penală trebuie dublată de o investigație financiară susține a susținut Kovesi. Ea a arătat că un procuror de la Secția a II-a din DNA de combatere a infracțiunilor conexe de corupție are în instrumentare 90-100 de dosare complexe și are la dispoziție unul sau doi polițiști. În acest sens ar trebui organizat un birou de poliție fonanciară, care să identifice bunurile provenite din corupție. “Dorim detașarea unui număr de 50 de polițiști de poliție din cei 30.000 de polițiști pe care îi are Poliția Română. O parte dintre ei vrem să-i folosim și și ca investigatori sub acoperire,” a subliniat Kovesi.
Procurorul-șef al DNA a mai arătat că a identificat câteva probleme în soluționarea dosarelor de corupție. Unele instanțe susțin că infracțiunea de abuz în serviciu nu ar fi o infracțiune, ci o contravenție. De asemenea, sunt probleme la constituirea părților civile, atunci când șefii unor instituții sunt trimiși în judecată, iar instituția deși prejudiciată, nu se constituie parte civilă pentru a recupera paguba. În fine, ar fi problema confiscării extinse, care a început să fie pusă în practică.
Laura Ștefan: Doar pușcăria nu mai e demult o pedeapsă suficientă
Problema confiscării extinse a fost punctată și de expertul anticorupție, Laura Ștefan, care a artat că : “doar pușcăria nu mai e demult o pedeapsă suficientă. Laura Ștefan a dat exemplul unuia dintre ultimele cazuri aflate pe rolul DNA, cel al libanezului Said Baaklini, cercetat pentru evayiune fiscală de mai multe zeci de milione de euro.
Lucrările conferinţei au fost deschise la ora 9.00, prin speech-ul directorului Freedom House România, Cristina Guseth. Invitaţi de marcă: procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Hăineală, dar şi preşedintele Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), Lehel Lorand Bogdan, Cicerone Stan – Director, Direcţia de supraveghere ex-post, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP). La evenimentul organizat în sala Fortuna a Hotelului Intercontinental participa şi judecători şi procurori.
Articol preluat de pe evz.ro