Romanian Center for European Policies (CRPE), Freedom House România și Expert Forum (EFOR) au organizat în 18 februarie 2016 o primă dezbatere privind prevenirea corupției și clientelismului din companiile de stat, parte a proiectului “State Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture”.
La dezbaterea găzduită de Ministerul Justiției au participat experți ai proiectului, oficiali guvernamentali și jurnaliști.
„Este o zonă prea puțin cartografiată din perspectiva noastră. În mare măsură, nu știm cum vom aborda în detaliu această problemă a reducerii corupției din mediul de afaceri. Pe zona companiilor de stat am avut unele dificultăți”, a admis Adrian Baboi Stroe, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției.
„Guvernanța corporativă este una din prioritățile Guvernului Cioloș. Reducerea corupției este un subiect de interes pentru noi. Transparența este foarte importantă atunci când vorbim de creșterea valorii unei companii”, a spus Sorana Baciu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.
„La nivelul Ministerului Economiei a avut loc o analiză a implementării OUG 109/2011 (n.n Ordonanța de urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice). Au fost analizate 114 companii de stat relevante, cu importanță în economie, dintre care 56 sunt în portofoliul Ministerului Economiei. În prima etapă vorbim de 25 de companii programate pentru a intra în programul de implementare a OUG 109, care a fost revizuită, aprobată în Guvern și acum este în Parlament. La Ministerul Economiei avem 13 companii în care se va implementa ordonanța 109 până la sfârșitul lunii iunie. Mai avem alte zece companii în care se vor aplica principiile de guvernanță corporativă.”
Dan Ionescu, consilierul personal al ministrului Energiei, Victor Grigorescu, a ridicat problema companiilor aflate în portofoliul ministerului care au ajuns în situații dificile: „Ministerul Energiei are 23 de companii în portofoliu, dintre care opt sunt în insolvenţă sau în faliment. Ar trebui să răspundem la o întrebare retorică. Ce s-ar fi întâmplat dacă măsurile de guvernanţă corporativă s-ar fi luat acum 10 ani? Câte companii ar fi ajuns în faliment sau în insolvenţă? Noi am încercat deja să demarăm un program de transparenţă în direcţia aceasta. Din păcate, nu este aşa de uşor cum ne-am dorit, dar avem perseverenţă şi sper ca programul lansat astăzi (n.r. – 18 februarie) să ne ajute. Din nefericire, lipsa de transparenţă şi de informaţii împiedică o discuţie serioasă pe zona de performanţă.”
Finanțat de Comisia Europeană și Open Society Institute, proiectul își propune să studieze factorii și nivelul de corupție în companiile cu acționariat de stat, precum și dimensiunea fenomenelor de tipul “state capture” în Uniunea Europeană (studii de caz România, Bulgaria, Cehia și Italia).