La presiunea ziariștilor, ANAF oferă informații despre recuperarea prejudiciului în dosare cheie. Nu a recuperat nimic de la Cătălin Voicu, Becali și Fenechiu, a recuperat integral de la Năstase și Antonie Solomon

HotNews.ro publică o listă cu stadiul recuperării prejudiciilor în mari dosare de corupție. Nivelul scăzut de recuperare și de executare a confiscărilor, precum și lipsa de transparență a ANAF au încins discuțiile la dezbaterea organizată de Expert Forum și Freedom House România, cu sprijinul oferit de Ambasada Marii Britanii, în cadrul proiectului european „Susținerea confiscării extinse și recuperării prejudiciului în România”.  

La două săptămâni de la acea dezbatere, într-un răspuns trimis HotNews.ro, ANAF a informat, în sfârșit, asupra stadiului recuperării prejudiciilor în dosare importante de corupție. Anterior, într-un răspuns oferit jurnalistului Attila Biro, de la Gandul, care se interesase de stadiul executării deciziei de confiscare specială decisă de completul condus de judecătoarea Camelia Bogdan în dosarul ICA, ANAF considera că astfel de informații „sunt supuse secretului fiscal”.

Astfel, potrivit HotNews, 

Fiscul nu a recuperat nimic din banii pe care Gigi Becali și Teia Sponte (prejudiciu 1.700.000 euro), Catalin Voicu (prejudiciu 200.000 de euro si 119.000 lei) si Gheorghe Simoiu (382.813 lei) – un afacerist din Targoviste, complice al fostului primar al municipiului Târgoviște -, trebuie sa ii plateasca statului roman in urma unor decizii definitive ale instantelor.

La Voicu si Simoiu, agentii Fiscului nu au gasit nimic in conturi si nici proprietati personale, in timp ce in cazul Becali – Sponte procedura de confiscare a banilor existenti in conturi dureaza din iunie 2013.

In schimb, agentii ANAF au recuperat integral banii de la Adrian Nastase, Antonie Solomon, si aproape integral de la Sorin Apostu.

Cazul Relu Fenechiu e mai complicat.

  • HotNews.ro a trimis, pe data de 27 noiembrie 2014,  8 solicitari in baza legii 544/2001 referitoare la recuperarea prejudiciului in cazurile lui Sorin Apostu (fost primar al Clujului, prejudiciu de 272.858,70 lei), Adrian si Dana Nastase (prejudiciu 1.824.303 lei), Antonie Solomon (fost primar al Craiovei, prejudiciu 50.000 de euro), Catalin Voicu (prejudiciu 200.000 de euro si 119.000 lei), Dan Pasat (fost deputat, prejudiciu 1.836.608,  lei) si al lui Dumitru Boriga (fost primar al municipiului Targoviste, prejudiciu 95.000 de euro).

Articol integral: De ce nu a recuperat Fiscul banii datorati de condamnatii Catalin Voicu, Gigi Becali si Relu Fenechiu. Plus: Adrian Nastase si Antonie Solomon au platit tot, iar de la Sorin Apostu a fost recuperata cea mai mare parte a prejudiciului