Inițiativa pentru o JUSTITIE CURATA în apărarea statului de drept, independenței justiției, libertății de exprimare și demnității umane

MCV, Justiție și Stat de drept. Parlamentarii au o agendă diferită de agenda României (16 iunie 2015)
O simplă lecturare a concluziilor și recomandărilor ultimului Raport MCV dat publicității la 28 ianuarie 2015 relevă prăpastia, chiar contradicția, dintre obiectivele pe care România și le-a asumat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare și propunerile legislative ce vizează justiția făcute de parlamentari.

Cazul ŞOVA – Parlamentul continuă politica arbitrară privind încuviinţarea cererilor DNA (2 iunie 2015)
Senatul României l-a pus mai presus de lege pe senatorul Dan Şova, în dispreţul unor decizii ale Curţii Constituţionale. Senatorii continuă astfel politica arbitrară, lipsită de criterii obiective, privind încuviinţarea cererilor DNA, în ciuda angajamentelor publice luate la începutul anului de liderii celor mai importante partide parlamentare.


Sustinem o justitie independenta
(20 mai 2015)
Organizațiile semnatare susțin și se alătură demersurilor Uniunii Naționale a Judecătorilor din România privind clarificarea problemei potențialilor ofițeri acoperiți în Justiție și a celei privind limitele implicării serviciilor de informații în procedurile judiciare. Este vital ca CSM să asigure verificarea reală a declarațiilor pe care magistrații le depun cu privire la neapartenența la serviciile de informații. 


Cerem transparență în numirea noului șef al DIICOT
(11 februarie 2015)
Amintim că în Raportul MCV din 2015 Comisia a solicitat României „să se asigure că procedura de numire a noului procuror șef al DIICOT este transparentă și bazată pe merit”. În Rapoartele MCV din 2013 și 2014, exprimându-și îngrijorarea cu privire la modul de selecție, Comisia Europeană recomandase României să se asigure că persoana numită la conducerea DIICOT „este aleasă în urma unui proces de selecție deschis și transparent, dintr-o rezervă suficient de mare de candidați cu cele mai înalte calificări, care îndeplinesc criteriile impuse în materie de competențe profesionale și integritate.”


Amendamentul Serban NICOLAE ataca ziaristii si protejeaza coruptii
 (29 octombrie 2014)
Ne exprimăm dezacordul profund privind avizarea pozitivă de către Guvern a initiativei legislative a senatorului PSD Șerban Nicolae. Extinderea răspunderii penale (și a pedepsei cu trei ani de închisoare) pentru divulgarea unor informații din dosarele penale în curs de la magistrați, martori și experți implicați către orice cetățean al României (cum propune senatorul Nicolae), îi vizează în primul rând pe jurnaliști. 


„Cerem demisia Laurei Georgescu din CNA”
(08 Iulie 2014) 
Comportamentul preşedintelui CNA (instituție publică organizată pe fundamente legislative riguroase de independență față de influențele politice şi de promovare a interesului public) ameninţă, prin comportamentul neadecvat manifestat, credibilitatea şi integritatea instituţiei, dar mai ales valorile europene asumate de România în urma aderării. Freedom House România alături de Expert Forum, Grupul de Dialog Social şi Revista 22 cer demisia Laurei Georgescu din calitatea de membru al CNA.
 

„Apel către Parlament. Incetaţi să mai fiţi scutul corupţilor contra justiţie!”
(06 Iulie 2014) 
Freedom House Romania împreună cu Expert Forum şi Centrul Român de Politici Europene solicită parlamentarilor români să nu mai pună piedici justiţiei în dosarele în care sunt implicaţi colegii lor, să voteze transparent, cu bilele la vedere, cererile DNA de ridicare a imunităţiii parlamentare și să nu mai facă declaraţii care aduc prejudicii justiţiei.

„CSM a blocat accesul presei la dosarele de corupţie. Consultările cu ziariştii şi societatea civilă au fost formale” (7 Mai 2014)
Freedom House România, Expert Forum şi Centrul de Investigaţii Media protestează faţă de decizia plenului Consiliului Superior al Magistraturii de a bloca accesul presei la dosarele penale şi civile aflate pe rolul instanţelor sau înregistrate la parchete.


„Ministerul Educaţiei aduce în legalitate licitaţia pentru Manuale Digitale”
(06 Mai 2014) 
Freedom House România împreună cu Expert Forum califică drept „un precedent de succes care poate sprijini un sistem funcţional de monitorizare a achiziţiilor” revenirea Ministerului Educaţiei asupra condiţionării nerezonabile şi ilegale de a reduce de aproape 10 ori cuatumul cifrei de afaceri pentru calificarea la o licitaţie.
 

„EFOR, FHR, GDS şi CRPE condamnă numirea netransparentă şi politizată a Avocatlui Poporului”
(17 Aprilie 2014)  
Freedom House Romania, Expert Forum, Centru Român de Politici Europene şi Grupul de Dialog Social condamnă procedura de numire de către Parlament a unui Avocat al Poporului în mod netransparent şi fără să existe un consens din partea tuturor partidelor politice şi din partea societăţii româneşti.
 

„Mircea Diaconu, incompatibil în viaţa reală, caută semnături şi rol de candidat la Parlamentul European”
(26 Martie 2014) 
Freedom House România, Expert Forum, Centru Român de Politici Europene şi IPP au solicitat Parlamentului și BEC să respecte deciziile CCR și ICCJ, susţinând că „asemenea situații înfățișează România ca o țară în care legea, justiția și integritatea sunt disprețuite”.
 

„Jurnalism murdar la România TV. CNA – sesizat cu privire la atacarea joşnică a jurnalistei Sorina Matei”
(11 Martie 2014) 
Freedom House România,  Expert Forum și Grupul pentru Dialog Social au solicitat CNA să analizeze în ce măsură respectă legislația audiovizuală referirile suburbane, vulgare la adresa jurnalistei Sorina Matei, atacuri promovate în 3 și 10 martie de postul RomâniaTV controlat de Sebastian Ghiță, un influent om politic din cadrul partidului de guvernământ.
 

„Solicităm CSM dezbatere publică. Revizuirea regulilor de comunicare dintre justiţie şi presă nu trebuie să fie un pas înapoi către cenzură”
(10 Martie 2014) 
Freedom House România și Expert Forum se alătură demersului organizaţiilor ne-guvernamentale care solicită Consiliului Superior al Magistraturii prelungirea perioadei de consultări pentru revizuirea Ghidului privind relaţia între justiţie şi mass-media. 
 

„Jurnalism – profesie periculoasă? Cerem investigarea promptă a ameninţărilor la adresa jurnaliştilor”
(27 Februarie 2014)
Freedom House România și Expert Forum solicită autorităților să investigheze de urgență amenințările și presiunile la adresa familiei directorului cotidianului „Telegrama” din Ploiești. 
 

„Apel pentru apărarea libertăţii de exprimare, CNA a amendat opinia unui jurnalist – Robert Turcescu B1 TV”
(11 Februarie 2014)
Freedom House România și Expert Forum doresc să condamne public decizia Consiliului Național al Audiovizualului de a sancționa cu suma record de 70.000 de lei postul B1TV pentru opiniile jurnalistului Robert Turcescu. Decizia CNA din 6 februarie 2014 reprezintă o încălcare a libertății de exprimare și o încercare de intimidare a presei.
 

„Apel către domnul Victor Ponta. Amânaţi şi reparaţi noile Coduri până la 1 Septembrie”
(31 Ianuarie 2014)
Freedom House România împreună cu Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice şi Grupul pentru Dialog Social cer guvernului condus de premierul Victor Ponta să amâne intrarea în vigoare a noilor Coduri până la începerea anului judiciar, la 1 Septembrie.


„Protest al jurnaliştilor împotriva practicilor degradante din presa. Pentru un jurnalism în slujba publicului”
(20 Ianuarie 2014) 

Freedom House România, Expert Forum, Grupul pentru Dialog Social, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România susţin această solidarizare a jurnaliştilor împotriva practicilor degradante din presa română.
 


„Atacul asupra statului de drept continuă”
(11 Decembrie 2013)
Freedom House România, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene, Institutul pentru Politici Publice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Timișoara, au adresat o scrisoare Comisiei Europene (document ataşat) în care se solicită reevaluarea respectării de către România a criteriilor de la Copenhaga și un mecanism de monitorizare mai ferm în ceea ce privește statul de drept.
 

„Solicităm CSM să ia poziţie faţă de imixtiunea premierului Ponta în justiţie”
(03 Octombrie 2013) 
Freedom House România, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene, Grupul de Dialog Social şi Societatea Timisoara solicită Consiliului Superior al Magistraturii să ia atitudine cu privire la aceste intervenţii brutale în justiție și să apere independenţa procurorilor.
 

„Antena 3 sfidează legea”
(02 August 2013)
Freedom House România, Expert Forum şi Grupul pentru Dialog Social constată că postul de televiziune Antena 3 continuă să exercite presiuni asupra sistemului de justiţie si solicită CNA să se sesizeze în acest caz, să garanteze respectarea autorităţii şi imparţialităţii puterii judecătoreşti şi să asigure respectarea dreptului la demnitate şi la propria imagine.
 

„Solidaritate cu Mircea Marian, agresat pentru dreptul la opinie”
(17 Mai 2013) 
Freedom House România, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Timisoara, Centrul pentru Jurnalism Independent sunt solidari cu ziaristul Mircea Marian, agresat verbal și cu apelative antisemite în plină stradă, şi vor urmări cu atenţie evoluţia acestui dosar la Secţia 14 Poliţie.
 

„Apel către magistraţi: nu vulnerabilizaţi Consiliul Superior al Magistraturii”
(16 Martie 2013) 

Freedom House România, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene, Grupul pentru Dialog Social, Reaching Out Romania, Pro Domo fac apel către magistraţii români să pondereze excesele ultimelor zile şi să nu vulnerabilizeze Consiliul Superior al Magistraturii în această perioadă când se pune în discuţie modificarea Constituţiei, inclusiv pe aspecte care ţin de justiţie. 
 


„Precedent grav creat de votul din Senatul României privind mandatul senatorului Mircea Diaconu”
(30 Octombrie 2012) 
Freedom House România, Expert Forum Grupul pentru Dialog Social Organizaţiile îşi exprimă îngrijorarea legată de gravul precedent creat de votul în Senatul României privind menţinerea mandatului senatorului Mircea Diaconu în ciuda confirmării stării de incompatibilitate în care acesta se află şi atrag atenţia asupra modului în care acest vot va influenţa Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
 

„Scrisoare pentru un Parlament al cetăţenilor”
(11 Septembrie 2012) 
Freedom House România, Expert Forum, Asociația Pro Democrația, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Timișoara, Fundaţia Rațiu pentru Democrație, Centru de Resurse pentru Participare Publică, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS invită prezentarea publică a criteriile de selecție pentru candidații pentru alegerile parlamentare din 2012.
 

„Protest împotriva numirii lui Şova în funcţia de ministru”
(9 August 2012)
Freedom House România, Expert Forum, Grupul pentru Dialog Social, ActiveWatch Agenţia de Monitoriyare a Presei, APADOR-CH, ACCEPT, CeRe, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centru de Resurse Juridice, Institutul pentru Politici Publice, Români CRISS, ProDoMo, reaching Out, Alexandru Gabor, Adrian Cioflanca, Bogdan C. Iacob, Damian Otoiu şi Cristian Vasile consideră că retragerea imediată a sprijinului politic şi revocarea sa din funcţie reprezintă măsuri adecvate faţă de gravitatea afirmaţiilor dlui senator Dan Şova. Astfel, Guvernul actual al României poate arăta că se conformează recomandărilor Raportului Final, sancţionând negaţionismul selectiv şi iresponsabilitatea declaraţiilor politicienilor de nivel înalt, într-o Europă Unită care nu tolerează nici amnezia, nici ambiguitatea faţă de traumele secolului XX. 
 

„Apel public către preşedinta Autorităţii Electorale Permanente (AEP)”
(3 August 2012)
Freedom House România, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene, Grupul pentru Dialog Social, Agenţia de Monitorizare a Presei „Active Watch”, Centrul pentru Jurnalism Independent, ProDoMo, Reaching Out, Centrul de Resurse pentru Participare Publică  vă solicită să puneţi la dispoziţia publicului, pentru consultare individuală, copii după listele electorale folosite la referendumul din 29 iulie 2012.