10 jurnaliști locali și din presa centrală au participat pe 8 iulie 2016, la București, la seminarul din cadrul proiectului „Journalists in Public Service”, organizat de Freedom House România și finanțat de Ambasada Statelor Unite în România.
Seminarul s-a bucurat de prezența doamnei Angela Gemza, atașat de presă al Ambasadei SUA la București. În cadrul seminarului, Arina Ureche – director general al Biroului de Audit Transmedia (BRAT) – a vorbit despre Măsurarea audiențelor în mediul on-line și metode de îmbunătățire a traficului pe site și blog.
Diana Olar a susținut prezentarea „Bani pentru ziariștii „refugiați” în on-line. Este posibilă finanțarea din reclame a unui blog de investigații”. Ea a lansat în 2015 The Publisher Agency, prima agenție din România dedicată publisherilor digitali locali. The Publisher Agency oferă soluții de monetizare și optimizare a veniturilor din publicitate, tehnologie, strategie de date și conținut, adaptate nevoilor specifice publisherilor locali. Printre clienții companiei se numără ziare naționale, bloguri de renume, publicații specializate, publisheri cu inventar mobil, video, TV si radio.
Alex Stoianovici le-a vorbit participanților despre „Ilustrarea grafică a investigațiilor, Instrumente disponibile gratuit și exerciții practice”. Alex Stoianovici este jurnalist brașovean, fost redactor-șef al revistei BBC Science World România și fost colaborator al revistei BBC TopGear România. În cadrul Freedom House România Alexandru se ocupă cu ilustrarea grafică și geospațierea datelor din proiectele Fundației, dar și cu publicarea reacțiilor rapide asupra subiectelor de interes.
În 6 și 7 iulie, ziariștii s-au specializat în domeniul monitorizării și combaterii fraudei în achiziții publice, alături de procurori, judecători și funcționari publici, beneficiind de intervențiile și expertiza unor reprezentanți ai DLAF, Agenției Naționale de Integritate, Consiliului Concurenței etc.
Alți șase ziariști din presa locală și centrală s-au format în cadrul proiectului „Jurnaliști în serviciu public” cu ocazia unui alt seminar organizat la Constanța, în 15-17 iunie 2016, susținut de Ambasada SUA în România.
Scopul proiectului este acela de a incuraja vocile jurnaliștilor din presa locală, fie că scriu pe platforme proprii, fie că scriu pentru un ziar local. De asemenea, se urmărește ca jurnaliștii să devină modele de angajament social și civic în comunitățile lor. Mai mult, prin intermediul proiectului Freedom House România susține autonomia editorială și financiară a jurnalismului local, o componentă esențială pentru o cultură civică vibrantă.