Interviu Iana MATEI – Cum ajung româncele în vitrinele de la Amsterdam

Iana Matei, Președintele Reaching Out România – Dezbatere Gândul LIVE 

Fundațiile Reaching Out România și Freedom House România au organizat în perioada 24 – 26 aprilie 2013 training-ului “Analize și soluții pentru diminuarea traficului de minori în spațiul U.E.” 
Sesiunea de training a evidențiat faptul că România este principala exportatoare a victimelor de ființe umane a Europei. Dintre acestea, majoritatea sunt minori sau chiar copii exploatați sexual în țări de destinație precum: Spania, Italia și Franța. Cele mai multe victime provin din Brăila, Galați, Constanța și Călărași. 
Problema țării noastre referitoare la fenomenul traficului de persoane apare în ceea ce privește implementarea legislației în domeniu și lipsa colaborării interinstituționale. 

Iana Matei
consideră că România poate învăța de la partenerii străini, implicați în proiectul “Combaterea traficului de minori – creșterea eficienței forțelor de poliție din UE și EEA prin implementarea directivelor și normelor în domeniu” modele de bune practici pe care le poate urma. Olanda și Danemarca au servicii specializate pentru toate categoriile de victime ale traficului de persoane (minore, adulte, cu handicap mental etc.) Nu putem spune același lucru și depre România, motiv pentru care, „Victimele nu răspund asistenței oferite dacă nu le dăm ceea ce le trebuie” spune Iana Matei. 

Vizionați întregul interviu aici.