Să punem capăt cu adevărat societăților-paravan: Apel către cetățenii Europei

Firmele paravan ascund identitatea beneficiarilor reali ai unei companii. Ele se află în centrul aranjamentelor care fac posibilă spălarea banilor proveniți din infracțiuni și din fraudă fiscală la scară mare. Ele trebuie să dispară. Directiva care urmează să fie adoptată pe 19 mai 2015 de către Parlamentul European din Strasbourg nu va permite rezolvarea aceastei probleme grave, dar noi putem face ceva: putem semna Inițiativa Cetățenească Europeană pentru lichidarea societăților paravan, pentru a oblige Comisia Europeană să pună capăt odată pentru totdeauna acestor structuri care, autorizate în numeroase țări, inclusiv unele din inima Europei, le permit infractorilor și escrocilor să prospere.


Semnând această inițiativă, ne afirmăm voința și hotărârea de a trăi într-o Europă care acționează în respectul convențiilor internaționale și europene și tratatelor care fixează limitele clare sferei pieței, interzicând și pedepsind diversele forme de trafic care violează integritatea omului și a mediului acestuia – în mod special traficul de ființe umane, organe, arme, droguri, medicamente contrafăcute, specii de plante și animale protejate etc. Și totuși, în contradicție totală cu aceste angajamente, multe state membre continuă să le ofere escrocilor și organizațiilor criminale ocazia să prospere, punându-le la dispoziție instrumentele necesare pentru a se infiltra în economie și a inunda sistemele financiare europene cu fluxuri financiare provenite din forme de trafic interzise: societățile paravan.
 
Perfect legale, din ce în ce mai sofisticate, discrete și prea adesea omise în scandalurile de corupție sau evaziune fiscală care murdăresc în mod regulat reputația statelor Uniunii Europene (cel mai recent dintre acestea fiind dezvăluirile SwissLeaks), firmele ecran stau la baza problemei fluxurilor financiare ilicite și acesta este motivul pentru care trebuie eradicate.
 
Din acest punct de vedere, proiectul celei de-a patra Directive care va fi înaintat Parlamentului European în 20 mai 2015 este fundamental inadecvat.1 Nu este suficient ca statele să fie obligate, fără penalizări pentru nerespectare, să întocmească un registru al proprietarilor reali din cadrul fiecărui stat-membru, și la care accesul unor organizații ale societății civile ar fi extrem de limitat.
 
Cum această Directivă este inadecvată, cerem adoptarea unei reglementări europeane care să oblige dreptul corporativ al Uniunii Europene să consacre principiul transparenței acționarilor și directorilor, astfel încât să nu mai fie posibilă crearea de companii și trusturi prin interpuși, împiedicând astfel autoritățile să identifice liderii rețelelor criminale, să le sechestreze și să le confiște bunurile. Adoptarea acestui principiu al transparenței va descuraja organizațiile criminale de la a folosi Europa drept bază pentru activitățile lor ilegale.
 
Doar o măsură de acest tip va face posibilă lichidarea societăților paravan și, astfel, privarea organizațiilor criminale de instrumentele legale care le permit grupurilor infracționale să prospere și să-și extindă influența, iar escrocilor – să priveze statele de contribuțiile de care acestea au nevoie pentru a asigura solidaritatea națională.
 
Aceasta este o miză a democrației în adevăratul sens al cuvântului și avem acum ocazia de a acționa și mijloacele pentru a o atinge.
 
Prin Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) „Pentru o Europă mai corectă, să eradicăm societățile paravan” putem – dacă este semnată de un milion de cetățeni europeni – să asigurăm adoptarea unei reglementări și semna sfârșitul societăților paravan.
 
Semnând și încurajându-i pe alții să semneze această Inițiativă, ne afirmăm voința de a trăi într-o Europă în care nu totul poate fi cumpărat sau vândut și în care toată lumea își plătește taxele cuvenite.
 
Răspunsul statelor membre s-a dovedit a fi inadecvat pentru că societățile paravan sunt indispensabile și strategiilor financiare și de optimizare fiscală, rezultatul unei viziuni în care economia este redusă la știința profitului, care se bazează pe ideea că agenții economici caută numai maximizarea profitului și în care această urmărire a profitului și expresia ei cea mai cinică și mai patogenă – avariția – tinde să devină măsura tuturor lucrurilor, Alfa și Omega existenței noastre pământești.
 
Aceasta nu este viziunea noastră pentru o Europă a cetățenilor.
 
Avem o responsabilitate istorică să facem Europa un loc în care există cu adevărat valori universale distincte de piață și să acționăm pentru a transforma în realitate lumea în care ne dorim să trăim.
 
Această Europă este posibilă și ne este la îndemână. De aceea facem apel către dumneavoastră să semnați inițiativa și să vă alăturați la comitetul de sprijin al ICE.

 

1Vezi argumentele expuse pe site-ul “Plateforme Stop Paradis fiscaux” http://www.stopparadisfiscaux.fr/qui-sommes-nous/plateformes-regionales-43/article/identification-du-beneficiaire (disponibil exclusiv în franceză)